Direcţia principală de informaţii (GUR) a Ministerului Apărării din Ucraina a anunţat, într-un comunicat de presă, că a reușit să confirme faptul că Moscova pregăteşte componente ale forţelor sale nucleare pentru manevre care implică lansarea de rachete balistice şi de croazieră.
În pregătirea acestor exerciţii, a fost testată funcţionarea sistemului centralizat de control de luptă al forţelor armate ruse şi, ca parte a testului, forţele nucleare au fost plasate la cel mai înalt nivel de alarmă de luptă, a mai susținut GUR, în comunicatul său.
Decizia Moscovei vizează împiedicarea vizitei lui Biden
Potrivit serviciilor secrete ucrainene, decizia de a efectua aceste manevre face parte dintr-o tentativă de a „împiedica” deplasarea în Europa a lui Biden, care va ateriza luni la Varşovia, într-o deplasare care coincide cu împlinirea unui an de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.
Strategia Moscovei este de a folosi „şantajul nuclear direct” pentru a „slăbi sprijinul internaţional pentru Ucraina”, au concluzionat serviciile secrete de la Kiev.
Avertismentul GUR vine la câteva zile după ce raportul anual al Ministerului Apărării din Norvegia a evocat posibilitatea ca Rusia să fi transferat o parte din capacităţile sale nucleare către navele şi submarinele din flota sa nordică, pentru prima dată după căderea URSS-ului.
Moscova acuză Kievul că vrea să însceneze un incident nuclear
În schimb, Rusia susţine că Ucraina plănuieşte să însceneze un incident nuclear pe teritoriul său pentru a da vina pe Moscova înaintea unei reuniuni a Organizației Naţiunilor Unite (ONU).
Ministerul rus al Apărării a afirmat, într-un comunicat publicat tot duminică, faptul că o serie de substanţe radioactive au fost transportate în Ucraina dintr-o ţară europeană, acuzând Kievul că pregăteşte o „provocare” de amploare, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
„Scopul provocării este de a acuza armata rusă de efectuarea de lovituri nediscriminatorii asupra unor instalaţii radioactive periculoase din Ucraina, provocând scurgeri de substanţe radioactive şi contaminarea zonei”, a precizat ministerul condus de Serghei Șoigu.
Moscova nu a furnizat însă dovezi pentru această acuzaţie, notează Reuters.
Ucraina şi aliaţii săi au respins astfel de acuzaţii ca fiind încercări cinice de a răspândi dezinformare şi au acuzat Moscova că planifică ea însăşi astfel de incidente pentru a da vina pe Kiev.
De la începutul invaziei sale în Ucraina, în urmă cu aproape un an, Rusia a acuzat în repetate rânduri Kievul că plănuieşte operaţiuni „sub steag fals” cu arme neconvenţionale, folosind materiale biologice sau radioactive. Niciun astfel de atac nu s-a materializat până în prezent.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!