Direcţia principală de informaţii (GUR) a Ministerului Apărării din Ucraina a anunţat, într-un comunicat de presă, că a reușit să confirme faptul că Moscova pregăteşte componente ale forţelor sale nucleare pentru manevre care implică lansarea de rachete balistice şi de croazieră.

În pregătirea acestor exerciţii, a fost testată funcţionarea sistemului centralizat de control de luptă al forţelor armate ruse şi, ca parte a testului, forţele nucleare au fost plasate la cel mai înalt nivel de alarmă de luptă, a mai susținut GUR, în comunicatul său.

Decizia Moscovei vizează împiedicarea vizitei lui Biden

Potrivit serviciilor secrete ucrainene, decizia de a efectua aceste manevre face parte dintr-o tentativă de a „împiedica” deplasarea în Europa a lui Biden, care va ateriza luni la Varşovia, într-o deplasare care coincide cu împlinirea unui an de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

Strategia Moscovei este de a folosi „şantajul nuclear direct” pentru a „slăbi sprijinul internaţional pentru Ucraina”, au concluzionat serviciile secrete de la Kiev.

Avertismentul GUR vine la câteva zile după ce raportul anual al Ministerului Apărării din Norvegia a evocat posibilitatea ca Rusia să fi transferat o parte din capacităţile sale nucleare către navele şi submarinele din flota sa nordică, pentru prima dată după căderea URSS-ului.

Moscova acuză Kievul că vrea să însceneze un incident nuclear

În schimb, Rusia susţine că Ucraina plănuieşte să însceneze un incident nuclear pe teritoriul său pentru a da vina pe Moscova înaintea unei reuniuni a Organizației Naţiunilor Unite (ONU).

Ministerul rus al Apărării a afirmat, într-un comunicat publicat tot duminică, faptul că o serie de substanţe radioactive au fost transportate în Ucraina dintr-o ţară europeană, acuzând Kievul că pregăteşte o „provocare” de amploare, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

„Scopul provocării este de a acuza armata rusă de efectuarea de lovituri nediscriminatorii asupra unor instalaţii radioactive periculoase din Ucraina, provocând scurgeri de substanţe radioactive şi contaminarea zonei”, a precizat ministerul condus de Serghei Șoigu.

Moscova nu a furnizat însă dovezi pentru această acuzaţie, notează Reuters.

Ucraina şi aliaţii săi au respins astfel de acuzaţii ca fiind încercări cinice de a răspândi dezinformare şi au acuzat Moscova că planifică ea însăşi astfel de incidente pentru a da vina pe Kiev.

De la începutul invaziei sale în Ucraina, în urmă cu aproape un an, Rusia a acuzat în repetate rânduri Kievul că plănuieşte operaţiuni „sub steag fals” cu arme neconvenţionale, folosind materiale biologice sau radioactive. Niciun astfel de atac nu s-a materializat până în prezent.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News