„Echipele civile există în 5 judeţe, iar aceste echipe au fost înfiinţate înaintea legii care a ieşit, legea Sănătăţii de-atunci, şi care erau echipe finanţate de primării pentru personal şi de bugetul de stat pentru combustibil şi materiale sanitare. În ultimii doi ani am început să avem presiuni din partea primăriilor că nu mai pot să susţină aceste echipaje. Judeţul Iaşi le-a desfiinţat integral, de exemplu, şi am pierdut puncte de lucru acolo”, a declarat Raed Arafat.
Proiectul de lege care permite transferul echipelor civile la ISU a fost semnat de reprezentanții Ministerului de Interne, a fost adoptat de Camera Deputaților și a ajuns la Senat, a mai spus Arafat.
„Acum a ieşit de la Camera Deputaţilor cu vot unanim şi urmează să treacă prin Senat, unde sper să nu fie nici o problemă acolo. Asta înseamnă că în cursul acestui an vom începe procedura de preluare”.
Potrivit secretarului de stat, până la preluarea echipajelor civile ale SMURD, cel puţin la nivelul judeţului Mureş, Consiliul Judeţean s-a oferit să plătească salariile angajaţilor, întrucât primăriile susţin că nu mai au fonduri, arată Agerpres.
„După Mureş vine Hunedoara şi Sibiu, mai avem Arad şi Maramureş, care mai au câte două-trei echipe, dar cele mai multe echipe de acest gen sunt în Mureş. Dacă s-ar desfiinţa echipele acestea, pleacă cam 60% din echipele SMURD-ului din judeţ. Din 13 echipe la nivel naţional, 8 echipe, dacă nu mă înşel, funcţionează şi cu personal civil. Este vorba doar de salarii, fiindcă dotarea există, totul există. În judeţul Mureş, dacă ar dispărea punctele Deda, Ibăneşti, Râciu, Iernut, o parte din echipajul din Reghin, fiindcă acolo e echipaj mixt, acolo ar muri oameni imediat. Au avut 1.400 de intervenţii pe echipă”, a explicat secretarul de stat.
Sursa foto: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro