Între timp, Kremlinul, citat de Gazeta.ru, afirmă că Aleksei Kolomeițev este în viață.

Potrivit datelor existente, asasinatul a fost orchestrat de Ministerul ucrainean al Apărării al Ucrainei, într-o localitate situat[ la 100 de kilometru sud-est de Moscova.

Colonelul rus Aleksei Kolomeițev, 51 de ani, asasinat de Ucraina
Sursa foto: Novaia Gazeta

Direcția Principală de Informații ucrainene nu a dezvăluit detalii cu privire la modul ]n care l-a asasinat pe colonel, dar a publicat o fotografie cu cadavrul lui cu mesajul „răzbunare justă pentru fiecare crimă de război”.

„Colonelul a fost direct implicat în invazia pe scară largă și în crimele de război împotriva Ucrainei”, având rolul de „a pregăti specialiștii pentru a opera dronele de atac iraniene Shahed”.

Moscova nu a comentat încă asupra decesului, iar canalul de Telegram pro-Kremlin WarGonzo susține că Kolomeițev, „pensionat de mult timp”, este „sănătos”: „Dacă nu există victorii pe câmpul de luptă, atunci ele trebuie cu siguranță inventate”.

Vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Internaționale a Consiliului Federației, senatorul Vladimir Djabarov, a cerut să se verifice informațiile prrivitoare la uciderea colonelului: „Trebuie să așteptăm o declarație oficială din partea autorităților ruse”.

Agenția de știri Interfax-Ucraina a citat o sursă anonimă din serviciile de informații militare ucrainene, care au spus că „asasinarea a fost comisă de o mișcare de rezistență locală împotriva Kremlinului”, sub conducerea Ministerului ucrainean al Apărării.

Aceeași sursă a mai precizat că mișcarea de rezistență „își extinde activitățile în toată Rusia și nu numai” și că va viza „fiecare criminal de război rus”, oriunde s-ar afla. De altfel, uciderea lui Kolomeițev nu ar fi prima operațiune de acest fel întreprinsă de serviciile de informații ucrainene pe teritoriul Rusiei. În decembrie 2023, Serviciul de Securitate al Ucrainei a revendicat împușcarea fatală a fostului deputat ucrainean Ilia Kiva într-o suburbie a Moscovei.

Urmărește-ne pe Google News