Explozia ar fi avut loc în noaptea de miercuri spre joi, în tunelul Severomuysky, situat la aproape 5.000 de kilometri de Ucraina.

„Patru dispozitive explozive au fost detonate în timpul deplasării unui tren de marfă”, a declarat sursa – un ofițer al SBU -, sub protecția anonimatului, pentru Ukrainska Pravda.

„Acum, FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, fostul KGB, n.r.) acționează la fața locului, iar lucrătorii feroviari încearcă fără succes să diminueze consecințele operațiunii speciale a SBU”, a mai spus sursa.

SBU nu a revendicat oficial responsabilitatea pentru această explozie.

Tunelul Severomuysky face parte din magistrala Baikal-Amur, o rută feroviară-cheie care se află la nord de calea ferată transsiberiană și face parte dintr-o rețea de căi ferate ce leagă Rusia de China.

Cu o lungime de 15 kilometri, tunelul Severomuysky este cel mai lung tunel feroviar din Rusia. Construcția a durat 27 de ani, iar acesta a fost deschis circulației în 2003.

Informația privind operațiunea de sabotaj a SBU este prezentată și de Reuters, care citează o sursă ucraineană potrivit căreia această linie de cale ferată din adâncul Siberiei este folosită de Rusia pentru a cumpăra arme din China şi Coreea de Nord.

Un astfel de atac, la mii de kilometri de Ucraina, ar fi o altă lovitură majoră dată de SBU şi o demonstraţie a capacităţii acestui serviciu secret de a desfăşura operaţiuni oriunde în Rusia.

Reuters menționează că nu a reuşit să verifice în mod independent aceste informaţii sau să stabilească dacă linia de cale ferată este într-adevăr folosită pentru livrări de armament. Surse ruseşti au recunoscut că un tren a luat foc în zonă, dar nu au făcut nicio referire la explozibili.

Deși SBU nu a comentat oficial relatările presei, agenția de informații militare a Ucrainei (GUR) a anunțat joi că a desfășurat o operațiune comună cu rezistența locală pentru a sabota infrastructura feroviară din regiunea Moscovei.

Într-o înregistrare video publicată de GUR pe rețelele de socializare, o persoană aflată într-un mediu înzăpezit pare să incendieze două cutii de releu feroviar, care controlează semnalele pentru operatorii de trenuri. Persoana din imagini pare să acționeze singură.

„Întreruperile în activitatea căilor ferate devin tot mai frecvente” în Rusia, a afirmat GUR, într-un mesaj care însoțește înregistrarea video.

„Incendiul, haosul și paralizia pe calea ferată rusă reprezintă alte consecințe ale războiului criminal al Rusiei împotriva Ucrainei”, a mai transmis GUR.

The Kyiv Independent notează că nu a putut confirma în mod independent veridicitatea acestor informații.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia

Urmărește-ne pe Google News