Primii vizați de aceste verificări sunt cei recrutați în ultimii doi de ani de Oficiul Federal pentru Protecția Constituției (BfV), serviciul german de informații interne din care făcea parte și acel presupus islamist, relatează Bild. Se vor efectua de asemenea verificări ce privesc anturajul și familia colaboratorilor acestui serviciu.

Verificările au loc după ce un spion al BfV a fost arestat la începutul săptămânii, fiind bănuit că ar fi un islamist radical, care ar fi plănuit un atentat la sediul centralei din Koln.

Faptul că acesta  a reușit să treacă de toate testele BfV se explică prin nevoia urgentă a acestui serviciu de a recruta colaboratori, mai scrie presa germană. În acest moment nu este clar dacă spionul arestat face parte dintr-un plan mai amplu de infiltrare a islamiștilor radicali în serviciile secrete germane, scrie publicația Suddeutsche Zeitung, care menționează că responsabilii însărcinați cu interogarea lui susțin că el ar suferi de tulburări psihice.

Profilul care i-a fost constituit în timpul procesului de evaluare pentru un post de “colaborator în activități de supraveghere” este aparent în regulă, mai notează Suddeutsche Zeitung. Tată a patru copii, căsătorit cu o femeie medic, angajat la o bancă unde s-a ocupat de marketing, suspectul și-a motivat candidatura la BfV prin restructurarea societății unde lucra și dorința de a găsi “noi provocări”.

El s-a deconspirat în final prin participarea la un chat pe internet în care s-a identificat în fața unui alt presupus jihadist ca angajat al BfV și i-a propus acestuia din urmă facilitarea accesului în acest serviciu pentru alți islamiști, în vederea comiterii unui atentat. Interlocutorul său era de fapt un informator al serviciilor secrete germane care a raportat imediat acest caz.

Germania, în stare de alertă

Germania a fost ocolită până în prezent de atacuri jihadiste de amploare ale grupării Statul Islamic, precum cele care au însângerat Parisul şi Bruxellesul. În schimb, mai multe atentate islamiste au fost comise recent de persoane izolate.

Alte planuri au fost dejucate, dintre care ultimul în octombrie, al unui refugiat sirian, Jaber al-Bakr, care voia să atace un aeroport din Berlin. Arestat înainte să treacă la fapte, Jaber al-Bakr s-a sinucis în închisoare.

În iulie, Statul Islamic a revendicat două atacuri teroriste. Un sirian de 27 de ani care solicitase azil a comis un atentat sinucigaş soldat cu 15 răniţi. Totodată, un afgan de 17 ani, tot solicitant de azil, a lansat un atac cu o macetă și a rănit cinci oameni.

 
 

Urmărește-ne pe Google News