Cazul a fost descoperit de Biroul de Audit Fiscal în Muncă, după o plângere anonimă. Când bătrâna a fost salvată, dintr-o casă din Rio de Janeiro, în urmă cu două luni, ea a fost găsită dormind pe o canapea la ușa camerei proprietarei. Vârsta sa înaintată nu o împiedica să se ocupe, în continure, de curățenie sau călcat.
Victima se află acum într-un azil de bătrâni aflat în grija serviciilor sociale. Încearcă să se adapteze și să ia propriile decizii.
Femeia s-a născut la o fermă aparținând familiei Mattos Maia, unde lucrau părinții ei, iar în adolescență a fost trimisă la casa „stăpânilor” pentru a sluji. Astfel a început exploatarea la care a fost supusă în următoarele șapte decenii de către trei generații.
Soții Mattos Maia, cu care a trăit aproape toată viața, au susținut că nu au comis nicio crimă și că „bătrâna a fost tratată ca o membră a familiei”, un argument folosit adesea de exploatatori, după cum a explicat inspectorul care se ocupă de caz, Alexandre Lyra.
Această doamnă, despre care angajatorii spun că este familie, deși nu este, se comportă într-un mod absolut supus. Angajatorul vorbește în numele ei. Orice răspuns i-am cere, angajatorul este cel care răspunde. Ea nu își păstrează propriile documente. Angajatorul le are.
Alexandre Lyra, inspectorul care s-a ocupat de caz:
Oficial, Brazilia a abolit sclavia în 1888. Regimul inuman a fost în vigoare de 350 de ani.
2.000 de brazilieni exploatați ca sclavi, salvați în 2021
Anul trecut, autoritățile au salvat aproape 2.000 de brazilieni exploatați ca sclavi, dintre care 27 erau lucrători casnici. De când a fost definită crima și au început inspecțiile, 58.000 de brazilieni exploatați în circumstanțe foarte grave au fost eliberați.
Aceste cazuri de lungă durată de servitoare contemporane devenite sclave sunt dramatice, deoarece victimele pierd orice contact cu familiile lor. Întrucât nu au altă opțiune, își mențin o loialitate cau un fel de datorie, recunoștință, față de oameni pe care îi servesc, pentru care gătesc sau spală.