PNL face un compromis în scandalul legat de vizele de flotant la alegerile locale
UPDATE ora 19.00 Liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, a declarat, luni, că a depus un amendament la proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea, acesta vizând stabilirea la 60 de zile a termenului minim pentru viza de flotant a cetăţenilor care doresc să voteze în localitatea respectivă.
Proiectul pentru care Guvernul îşi angajează răspunderea prevede că persoanele care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală cu mai puţin de 90 de zile înaintea datei scrutinului îşi vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reşedinţa sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile.
În prezent, în legea în vigoare, termenul este de 45 de zile, iar deputatul liberal Florin Roman propune 60 de zile.
„Eu mă bucur că mai multe iniţiative legislative pe care le-am depus în calitate de deputat şi de lider al deputaţilor liberali au fost preluate de către Guvern. Una dintre aceste iniţiative legislative este şi acesta, este o iniţiativă legislativă pe care am depus-o în 2017, care a intrat în procesul de amendare şi care a fost basculată, a fost deversată la Comisia de cod electoral. Practic, am depus ca şi amendament această propunere legislativă pe care am făcut-o încă din 2017 şi asta arată că PNL are o anumită consecvenţă. Adică nu am venit cu această propunere de modificare acum”, a spus Roman, întrebat în legătură cu amendamentul depus.
Se declanşează sau nu alegeri anticipate?
Noua sesiune parlamentară ar putea aduce o premieră în politica din România, şi anume declanşarea alegerilor anticipate, prin căderea Guvernului Orban prin moţiune de cenzură sau demisie.
Astfel, dacă, ulterior, două propuneri de premier vor pica la vot, în Parlament, preşedintele Klaus Iohannis poate dizolva Parlamentul, pentru a se organiza alegeri parlamentare, înainte de termen.
Aleşii ar urma să aibă mandatul scurtat cu câteva luni, prin alegeruile anticipate, iar românii ar putea fi chemaţi la vot, pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlament, cel târziu în vara acestui an.
Sesiunea extraordinară a Parlamentului are loc în perioada 27 – 29 ianuarie, în condiţiile în care, în mod normal, parlamentarii se întorceau la muncă pe 1 februarie.
Aleşii pot depune până luni amendamente la legea pe care Guvernul îşi angajează răspunderea, respectiv alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
Angajarea răspunderii va avea loc miercuri, potrivit programului adoptat de conducerea celor două Camere.
Până la angajarea răspunderii Guvernului, deputaţii sunt chemaţi, marţi, la muncă, pentru a elimina toate pensiile speciale, mai puţin cele din sistemul de apărare.
Două proiecte cu acest subiect sunt trecute pe ordinea de zi. Atât PSD cât şi PNL spun că îşi asumă eliminarea tuturor pensiilor speciale, dar social-democraţii atrag atenţia că proiectul prin care se elimină pensiile speciale ale magistraţilor nu este constituţional şi va putea fi atacat la CCR.
Rămâne de văzut dacă raportul discutat în luna decembrie va rămâne neschimbat sau se va trimite din nou la comisie, pentru modificare.