UPDATE ora 16.05: Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat proiectul de lege care vizează măsuri de gestionare a numărului de urși. Proiectul a fost aprobat cu 214 voturi pentru, 7 voturi contra și 23 de abţineri. Legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.
În Parlament s-a ținut un moment de reculegere pentru tânăra ucisă de urs.
Numărul total de urși din România nu a fost stabilit concret, dar se estimează că se apropie de 10.000.
UPDATE ora 15.40: Printr-un amendament adoptat în comisii, s-a stabilit că numărul maxim de urși bruni care pot fi vânați legal în toată țara, pe parcursul unui an, în scop preventiv, va fi majorat la 426. Inițial, cota de prevenție era de 140.
De asemenea, „nivelul de intervenţie la nivel naţional” a fost scăzut la 55, acestea fiind cazuri de urgență, adică atunci când urșii prezintă un pericol iminent pentru oameni sau provoacă daune semnificative și animalele trebuie împușcate. Inițial, cota de intervenție era de 80.
***
Știrea inițială: Deputații vin din vacanță pentru modificarea Legii vânătorii, dar și pentru modificarea legii referitoare la metodele de intervenție rapidă „pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor”. Mai simplu spus, se vor introduce reglementări prin care urșii pot fi împușcați, dacă pun viața oamenilor în pericol.
Sesiunea extraordinară a Camerei Deputaţilor va avea loc în format hibrid, adică participarea deputaților se va face atât fizic, în sala de ședințe, cât și online, prin mijloace electronice de comunicare la distanță. Mai întâi va avea loc şedinţa de plen, urmată de o sesiune de vot final.
Ciolacu a cerut sesiune extraordinară după tragedia din Bucegi
O tânără de 19 ani din Iași a murit pe 9 iulie, după ce a fost atacată de un urs când se afla pe traseul Jepii Mici din Masivul Bucegi, apoi a fost târâtă de animal și a căzut în prăpastie. Decesul a fost confirmat de salvamontiști, după ce au reușit să ajungă la victimă.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat pe 10 iulie că este nevoie de o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru modificarea legislaţiei. Mai precis, parlamentarii să fie chemați din vacanță pentru adoptarea unei inițiative legislative care va permite eutanasierea sau împușcarea urșilor aflați în „zonele de pericol”.
„Este evident că viaţa omului primează, dar, repet, nu va fi dat liber la împuşcat urşii pe teritoriul României, fiecare cum dorim şi când dorim. Vor fi abordate zonele cu risc foarte mare”, a explicat Marcel Ciolacu.
Fostul ministru al mediului, Tanczos Barna, a declarat pe 11 iulie, că numărul urșilor din România se apropie de 10.000 și că este necesară împușcarea lor, dar numai în anumite condiții și potrivit legii, pentru a proteja populația.
Domnul • 20.07.2024, 14:20
bună! Pentru Sfantul_Cuvios_Pafnutie Ai obligația față de tine si față de semeni , sa nu fii *** !
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
suparman • 15.07.2024, 21:58
Acum cativa ani, o oengistă mare apărătoare a haitelor de caini vagabonzi din afara Bucurestiului, a murit ucisă de o haită la Lacul Morii, unde se dusese să alerge singură, in inconstienta ei tipic oengistă. După aia au sarit oengistii fratii ei sa spună că nu cainii au ucis-o ci coruptia. Coruptia a ucis-o, sigur. Nu si-a luat Darwin award, nuuuu.
Sfantul_Cuvios_Pafnutie • 15.07.2024, 21:21
Aș fi curios care e diferența dintre numărul de români uciși de urși și numărul de români uciși de români. Dar dacă propun o lege care să permită împușcarea unora, de exemplu a vânătorilor, se consideră incitare la violență, nu? De fapt, stai: și dacă-l prind pe unul în casă, cu toporul, și-l împușc, ar trebui să mă rog să-l am pe Atticus Finch avocat ca să scap de pârnaie.