Activitatea are loc în Centrul de cercetări pentru plante
medicinale și aromatice, înființat în urmă cu mai bine de 25 de ani la USAMV
Iași, iar unul dintre profesorii care au fost de la început alături de
activitatea centrului este prof.dr. Teodor Robu, prorector responsabil cu
dezvoltarea instituțională, patrimoniu și relații cu mediul de afaceri de la
UMSAV Iași.

Acesta spune că ceaiurile pe care le comercializează universitatea se vând în plicuri de 50 de grame, fiecare costă 7 lei, iar amestecurile de plante sunt gândite pentru a pune în valoare proprietățile adjuvante ale lor.

Plantele sunt recoltate atât din flora cultivată de universitate pe câmpurile experimentale, UMSAV Iași având cele mai multe suprafețe de teren, majoritatea în exploatare, dintre universitățile din Iași, cât și din flora spontană, culese din zone care să fie cât de mai departe de oraș, de poluare sau de praf.

Recoltăm în momentul propice, când planta a ajuns la maturitate, iar acesta depinde în funcție de fiecare specie, și le uscăm într-un uscător, cu aerisire, la umbră, ca să nu se piardă substanțele active.

Prof.dr. Teodor Robu

Acum lucrează la “ceaiul sesiunii”

“Acest centru are în principal rol didactic, toți
studenții facultății vin aici, participă la activitățile de recoltare și de
procesare și ar fi păcat să nu valorificăm astfel materia pe care o obținem și
de aceea avem acest punct de desfacere aici, la laborator. Nu urmărim să
câștigăm bani din asta, nu lucrăm cu cantități mari, pentru profit”, adaugă prof.dr.
Teodor Robu.

După ce au fost culese de echipele de studenți și
profesori, iar apoi uscate în laboratoarele universității, plantele sunt
mărunțite și împărțite în funcție de proprietățile pe care le au.

Acum lucrează la “ceaiul sesiunii”, care va fi scos pe
piață sezonul viitor, fiindcă rețeta nu este încă definitivată. Din compoziție
fac parte plante precum ginko biloba și rozmarinul.

Trebuie să fie un stimulator al minții, precum cafeaua, dar fără efectele de agitație pe care le are aceasta. Vom folosi specii care stimulează acuitatea neuronilor, sunt ceaiuri care tonifică sistemul nervos, plante care dau o stare de tonificare generală a organismului.

Prof. dr. Teodor Robu

La USMV Iași învață, în momentul de față, circă 5.000 de
studenți la toate ciclurile Bologna, fiind înmatriculați la patru facultăți: de
Agricultură, de Horticultură, de Zootehnie și de Medicină Veterinară.

 
 

Urmărește-ne pe Google News