BOR se află în centrul unui nou scandal, după ce arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a declarat că femeia naște în chinuri pentru că a păcătuit, afirmație considerată discriminatorie și degradantă.

Plângere la Consiliul pentru Combaterea Discriminării

Asociația VeDemJust, care apără drepturile și libertățile fundamentale ale omului, a anunțat, ieri, 8 mai, că a făcut plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

„Considerăm discriminatorii aceste declarații făcute de un înalt cleric și membru al Sfântului Sinod. Ținând cont de eforturile la nivel național și la nivelul Uniunii Europene, de implementare a strategiilor de promovare a drepturilor și combaterea discriminării de orice natură, considerăm că este foarte important ca declarațiile și informațiile emise de reprezentanții instituțiilor și entităților publice să conțină informații corecte, neutre, de susținere a acestor drepturi, nu să se transforme în incitare la discriminare de orice fel”, au anunțat reprezentanții VeDem Just.

BOR, trasă de mânecă să reacționeze

Pe de altă parte, reprezentanții a 67 de ONG-uri care apără drepturile femeilor și ale copiilor au solictat, duminică, Bisericii Ortodoxe Române să se delimiteze public de astfel de mesaje discriminatorii. Contactat de Libertatea, purtătorul de cuvânt la BOR a subliniat că „nu există o poziționare față de orice formulare fericită sau nefericită a cuiva”.

Semnatarii solicitării sunt Romanian Womens Lobby, care coordonează 22 de ONG-uri membre din țară și diaspora, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS), formată din 44 de filiale, și Asociația Necuvinte.

Simona Voicescu, directoarea executivă a Asociației Necuvinte, a precizat, duminică, pentru Libertatea că afirmații precum cele făcute de ÎPS Teodosie sunt extrem de dăunătoare pentru societatea românească.

Simona Voicescu

„Un om care are o astfel de poziție și care vorbește în numele BOR nu face decât să încurajeze niște idei preconcepute despre femeie. Suntem totuși în anul 2021. Ceea ce e și mai grav este că ÎPS Teodosie nu este la prima abatere. Cam toate declarațiile pe care le-a făcut în ultima vreme au fost războinice, au instigat la ură. Trebuie să avem puțină decență în societatea în care trăim.

Fiecare dintre noi are dreptul să creadă în ce consideră că-i face bine. Eu nu-mi doresc decât respect. Până la urmă, sunt o femeie care trăiește în țara asta, iar ÎPS Teodosie este jignitor la adresa femeilor. Biblia nu asta te învață. Biserica trebuie să propovăduiască iubire, înțelegere, iertare, nu ură și discriminare”, a declarat Simona Voicescu.

Se vede clar că BOR are o atitudine misogină”

Directoarea Asociației Necuvinte subliniază și că BOR nu pare să aibă o înțelegere asupra a ceea ce înseamnă violența împotriva femeilor și a copiilor. De asemenea, ea spune că este esențial ca Biserica să aibă reacții publice ferme privind abuzurile săvârșite de preoți.

BOR trebuie să-și asume această problemă, a unor preoți care comit abuzuri. Biserica Română nu trăiește separat de societatea românească, trebuie să-și asume că este parte integrată din societatea românească și să-și asume regulile unei societăți civilizate.

Simona Voicescu, directoare executivă Asociația Necuvinte:

„În toate comportamentele din ultimii ani se vede foarte clar că BOR are o poziționare pe care eu aș numi-o misogină. Un reprezentant al BOR a spus, la un moment dat, că violența împotriva femeilor nu este atât de răspândită pe cât se spune în presă, că sunt cazuri izolate și nu ar trebui să exagerăm. Asta e înțelegerea BOR despre violența împotriva femeilor și a copiilor. Pe de altă parte, în presă vedem preoți care comit abuzuri, iar BOR nu iese aproape niciodată să dea declarații pe temele astea. Iar când dau declarații, uneori pornesc de la premisa că ar putea fi o făcătură. E un mod extrem de retrograd de a analiza lucrurile”, mai spune Simona Voicescu.

Ea dă exemplul Bisericii Catolice, despre care spune că are mesaje adaptate secolului XXI.

„Papa Francisc spune că toți avem dreptul la iubire, toți suntem fiii lui Dumnezeu, inclusiv persoanele de altă orientare sexuală. Papa Francisc spune că trebuie să ne vaccinăm pentru a reveni la normal. Astea sunt mesajele unei biserici adaptate timpurilor moderne, care înțelege că există știință, că există progres. Or noi suntem extrem de retrograzi când vine vorba despre astfel de mesaje, este absolut îngrozitor”.

„Ce simt mamele și femeile credincioase din România când aud astfel de afirmații?”

Centrul FILIA, un alt ONG care luptă pentru drepturile femeilor, nu a depus încă nicio sesizare. Cu toate acestea, directoarea executivă Andreea Rusu spune că Biserica Ortodoxă Română ar putea fi, de fapt, un real ajutor pentru lupta împotriva violenței asupra femeilor, dacă „ar adresa problema într-un mod progresist”.

Andreea Rusu

„Atunci când un înalt prelat al celei mai importante biserici din România face astfel de afirmații, de fapt acceptă niște norme sociale care au făcut invizibile capacitățile și calitățile femeilor atâta timp. Mai mult decât atât, mă întreb ce simt mamele din România, ce simt supraviețuitoarele violenței domestice din această țară, care sunt credincioase și aud astfel de afirmații”, a spus, azi, 9 mai, Andreea Rusu pentru Libertatea.

Mi-aș dori să văd reprezentanți BOR care să condamne aceste mentalități, care să ia cu subiect și predicat atitudine împotriva tratării femeii drept inferioară și împotriva violenței de orice tip, în cuplu sau în alte tipuri de relații. Acest fapt ne-ar dovedi că se adresează tuturor credincioșilor, inclusiv credincioaselor.

Andreea Rusu, Centrul FILIA:

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News