„Ei ne ucid orașele, distrug totul”, a declarat șeful administrației regionale militare din provincia Luhansk, Serhii Haidai. „Severodonețk abia supraviețuiește”.

Rusia controlează încă din 2014 o parte însemnată din Donbas, după ce separatiștii pro-ruși au reușit să stabilească două republici separastiste. Acum, Moscova, vrea să extindă teritoriul și eventual să anexeze regiunea din estul Ucrainei pentru a crea un culoar terestru către peninsula Crimeea, anexată ilegal în urmă cu opt ani.

Căderea Mariupolului a fost cea mai mare realizare în realizarea acestui obiectiv, impus după ce soldații ruși au eșuat în a cuceri capitala Kiev și și-a concentrat toate eforturile în est. Acum toate forțele ruse se concentrează pe încercuirea și cucerirea orașului Severodonețk, operațiune care este comparată de oficialii ucraineni drept „noul Mariupol”.

„Atacuri inamice sunt lansate constant din numeroase direcții, iar așezările cad sub focuri de artilerie și rachete. Inamicul și-a concentrat toate forțele pentru asaltul asupra Severodonețk, în ale cărui periferii au loc constant lupte. Orașul este transformat în noul Mariupol”, a declarat, pe 22 mai, avocatul poporului pentru drepturile omului din Ucraina, Liudmila Denisova, într-o postare pe Telegram citată de Ukrinform.

Potrivit oficialului ucrainean, sâmbătă, rușii au lovit intenționat o școală în care se adăposteau 200 de civili. Trei persoane au fost ucise, iar alte trei au fost rănite.

Denisova a mai precizat că rușii încercă să cucerească autostrada Lisichansk – Bahmut, care este numită „un drum al vieții” pentru că este esențială pentru evacuarea civililor și furnizarea de ajutor umanitar.

Atacuri multiple asupra unor facilități civile

Marți dimineață a fost raportat un alt atac asupra unui loc în care adăposteau civili. Cinci persoane au fost ucise după bombardarea uzinei chimice Azot, care găzduiește mai multe buncăre pentru adăpostirea civililor.

„În această dimineață (nr. marți dimineață), rușii au reluat atacurile asupra teritoriului fabricii Azot care, precum toată lumea cunoaște, are mai multe buncări antibombardament. Prin urmare, patru persoane au fost ucise. Un alt rezident a fost grav rănit în centrul orașului. A fost dus imediat pentru a primi asistență medicală, dar rănile au fost fatale”, a declarat Serhii Haidai, potrivit Ukrinform.

Numeroase clădiri rezidențiale, puncte de infrastructură, școli și spitale au fost avariate de bombardamentele constante, potrivit oficialilor locali.

Aproximativ 40.000 de civili, dintr-o populație de circa 100.000 înainte de război, ar mai fi rămas în oraș, după ce au refuzat să se evacueze. Majoritatea au apelat la subsoluri și buncăre, dar se confruntă cu o penurie de alimente, medicamente sau apă, cât și cu o limitare a mijloacelor de evacuare.

Bloc rezidențial, lovit de atacurile rusești Foto: EPA

O ofensivă la sol, așteptată în următoarele zile

Unul din obiective cheie ale soldaților ruși era încercuirea totală a apărătorilor ucraineni, dar analiștii spun că rezistența pe care au întâlnit-o pe front au forțat schimbarea tacticilor, lucru care a ajutat Rusia să facă unele progrese.

„Forțele ruse au abandonat cel mai probabil eforturile de a finaliza încercuirea soldaților ucraineni și încearcă în schimb încercuiri mai limitate care să le permită progrese măsurabile”, a transmis Institutul pentru Studiul Războiului, un think thank cu sediul la Washington, în actualizarea situației de pe front publicată miercuri.

Experții mai arată că forțele ruse ar putea fi obligate să lanseze o ofensivă la sol asupra orașului, în următoarele zile, pentru a menține ritmul după ce a trimis pe front o mare parte din personalul, artileria, aviația și logistica din dotare.

Miercuri, ministerul apărării de la Kiev a transmis că forțele ruse conduc operațiuni ofensive în vecinătatea orașelor Severodonețk și Lisichansk, iar Serhii Haidai a subliniat că forțele ruse ar putea să piardă din avansul câștigat în urma bombardamentelor, dacă nu lansează o ofensivă asupra orașului până duminică.

Zonele controlate de ruși în jurul orașului Severodonețk Grafic: Institutul pentru Studiul Războiului

Potrivit corespondentului BBC care relatează din Donbas, armata ucraineană suferă pierderi importante în eforturile de a apăra Severodonețk. O unitate care s-a deplasat pe linia frontului, s-a întors cu doar 135 de soldați din cei 240 trimiși. Restul au fost uciși, răniți sau luați prizonieri.

Soldați ucraineni pe străzile din Severodonețk Foto: EPA

Șeful serviciului de informații a armatei ucrainene, Kirilo Budanov, a spus că întârzierile în primirea de arme din Occident a lăsat Kievul „într-o penurie catastrofală de armament greu”. În plus, Serhii Haidai a subliniat că zona duce lipsă de combustibil și are rezerve limitate de apă și electricitate.

În schimb, armata rusă a dislocat un număr ridicat de soldați, armament și avioane în tentativa de a cuceri orașul, iar lanțurile de aprovizionare nu se mai confruntă cu problemele care au afectat prima parte a războiului.

În urmă cu câteva zile, ministerul Apărării de la Moscova a transmis că urmează să obțină controlul asupra întregii regiuni Luhansk. Potrivit analiștilor, dacă Vladimir Putin poate prelua controlul asupra regiunilor Luhansk și Donețk poate vinde realizarea în plan intern drept o victorie în Ucraina, chiar dacă este departe de obiective stabilite la începutul invaziei.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

Urmărește-ne pe Google News