Alergiile apar in principal la indivizii expusi genetic. Astfel, se apreciaza ca intr-o familie in care unul din parinti sufera de o boala genetica, 20% din membrii acesteia vor prezenta si ei fenomene alergice. In cazul in care ambii parinti sunt alergici, procentul se dubleaza. Mai grav este insa faptul ca specialistii au descoperit recent alergii la copii ai caror parinti sau bunici nu au fost niciodata alergici, ceea ce incrimineaza totusi si componentele de mediu si alimentatie.
Pe langa aceasta, exista si alti factori care favorizeaza aparitia reactiilor alergice: mediul (cum ar fi prezenta unui animal sau o gradina cu flori bogate in polen), infectiile virale si chiar factorii emotionali.
Asadar, daca va stiti ca fiind o persoana alergica, iata care sunt factorii declansatori ai manifestarilor alergice:
– microbi, mucegaiuri, praf de casa (contine acarieni);
– polen, fulgi de pasare, par, lana;
– praf de fan, puf de salcie, salcam, mesteacan, plop;
– vegetale, alimente – oua, peste, nuci, capsune.
Manifestarile alergice sunt:
– urticarii;
– eczemele atopice;
– rinita alergica;
– astmul bronsic.
Dintre toate aceste manifestari neplacute, astmul bronsic este cel mai periculos si cu consecinte grave asupra sanatatii in general. De aceea, este important ca, inca din copilarie, individul predispus sa evite orice contact cu factorii cunoscuti drept alergeni sau sa urmeze tratamente specifice pentru desensibilizare. Pentru aceasta, parintii au obligatia sa se adreseze medicului imediat ce constata simptome de tip alergic la copii lor.
O data depistat ca alergic, copilul are un regim de viata diferit. In primul rand, trebuie indepartate animalele de casa din jurul lui: caini, pisici, hamsteri, pasari. Daca in casa aveti un acvariu, atentie unde depozitati hrana pestilor, pentru ca si aceasta constituie un alergen. In cazul in care copilului dv. are pasiunea gradinaritului sau pur si simplu petrece foarte mult timp in natura, retineti urmatoarele sfaturi:
– imbracamintea adecvata consta in pantaloni si bluze cu manecile lungi, iar pantofii sa fie inchisi;
– tunsul regulat al ierbii impiedica inflorirea acesteia si, astfel, formarea polenului;
– spalarea obligatorie cu apa rece dupa contactul cu secretiile plantelor.
Nu lasati copiii aler-gici sa se joace de-a gradinarii si sa sape sau sa pliveasca gradina! Aceste operatiuni ridica praful, polenul si sporii de ciuperci.
Remedii naturiste
Specialistii ne recomanda si o serie de remedii terapeutice na-
turiste, complementare tratamentului recomandat de medic. Din hrana zilnica a copiilor sau adultilor alergici ori chiar astmatici nu trebuie sa lipseasca:
– mierea de tei, de flori de camp sau de flori de munte
– propolisul
– laptele batut
– graul incoltit
– cruditatile si fructele uscate
– legume si fructe proaspete
– citrice si vitamina C, in cure de cateva saptamani
– ceaiurile de musetel si coada-calului.
Specialistii naturisti recomanda si cure anuale de 50-100 mg de laptisor de matca sub forma de drajeuri, timp de 10-15 zile.
Urmărește-ne pe Google News