Sezonul cald e foarte bun „prieten” cu toxiinfectiile alimentare. Mancarea alterata sau pastrata in conditii necorespunzatoare, precum si nerespectarea unor reguli elementare de igiena va pot da peste cap concediul. Medicii spun ca „bolile de sezon”, ca toxiinfectiile sau bolile diareice acute pot fi prevenite daca se respecta anumite reguli. In unele judete, multe persoane au avut de suferit de pe urma toxiinfectiilor alimentare. Principalele simptome ale bolii sunt febra, dureri de cap, varsaturi, scaune diareice, dureri abdominale. In cazul aparitiei acestor simptome este indicat sa va adresati de urgenta medicului, pentru a preintampina aparitia unor complicatii. Totusi, puteti evita un „sejur” in spital daca luati anumite masuri de precautie. Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti spun ca regulile „de aur” tin de respectarea igienei atunci cand preparati hrana sau cand mancati, precum si de pastrarea alimentelor.
La primul „capitol”, medicii recomanda spalarea mainilor cu apa si sapun inainte de prepararea alimentelor, inainte de fiecare masa si dupa folosirea toaletei, spalarea si dezinfectarea suprafatelor si ustensilelor din bucatarie, spalarea sub jet de apa a fructelor si legumelor, folosirea apei potabile doar din surse sigure. Daca aveti indoieli in ceea ce priveste calitatea apei, este bine sa o fierbeti inainte de a o folosi pentru consum sau gatit. Evitati sa va faceti de lucru prin bucatarie daca aveti leziuni sau infectii la nivelul mainilor sau daca aveti tulburari digestive.
In ceea ce priveste prepararea alimentelor, aveti grija ca temperatura sa fie corespunzatoare si sa nu existe muste sau alte insecte. Dupa preparare, alimentele nu trebuie lasate la temperatura camerei mai mult de doua ore. Medicii spun ca recongelarea alimentelor este contraindicata, la fel ca si contactul intre alimentele preparate si cele nepreparate.
Pentru ca toxiinfectiile alimentare le pot fi uneori fatale bebelusilor, se recomanda un plus de atentie. Alimentele pentru sugari vor fi consumate imediat dupa preparare, fara a fi reincalzite sau pastrate la frigider.
Chiar daca sunteti tentat sa mancati „la cot de strada”, medicii va sfatuiesc sa evitati consumul alimentelor comercializate in spatii improprii, de catre persoane neautorizate. Verificati cu maxima atentie termenele de garantie a alimentelor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News