Sfântul Mucenic Sabin Egipteanul a trăit pe vremea împăratului Diocleţian (284-305 d.H.), prigonitorul creştinilor. Era originar din cetatea Ermuopole (Egipt), potrivit crestinorodox.ro. La acea vreme, din pricina persecuţiilor pornite împotriva creştinilor, Sfântul Sabin s-a retras în munţi împreună cu alţi creştini. Dar un cerşetor, care primea ades pomană de la Sfântul Sabin, l-a vândut pe acesta închinătorilor la idoli, pe doi galbeni, precum a făcut odinioară Iuda Iscarioteanul cu Domnul Iisus Hristos.

Sfântul Sabin a fost prins şi adus înaintea tribunalului nelegiuirii, împreună cu alţi şase creştini. Pentru că nu a lepădat credinţa în Hristos, a fost străpuns cu unghii de fier, ars şi apoi înecat într-un râu, dobândind în acest fel de la Dumnezeu cununa muceniciei.

„Mucenicul Tău, Doamne, Sabin, întru nevoinţa sa cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioasele îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule!” (Troparul Sfântului Mucenic Sabin Egipteanul).

POSTUL PAȘTELUI 2016. De luni a început Postul Paștelui. Postul Paștelui (Postul Mare sau Postul Patruzecimii, cum este numit în popor) este cel mai lung post din calendarul creștin-ortodox și durează șapte săptămâni, fiind unul dintre cele mai restrictive. Postul se ține anul acesta începând de mâine, 14 martie, până pe data de 30 aprilie, inclusiv. Pe 1 mai este Învierea Domnului.

POSTUL PAȘTELUI 2016. Luni începe SĂPTĂMÂNA CURATĂ. Ce nu ai voie să faci în aceste zile

POSTUL PAȘTELUI 2016. Prima săptămână din Postul Mare se numește Săptămâna Curată. Oamenii de la țară, în special cei vârstnici, țin cu sfințenie câteva reguli, astfel încât, gospodăriile și animalele lor să fie ferite de rele. După Lăsatul Secului de brânză, în Săptămâna Curată, nu se țese. Cei care nu respectă această datină, pot avea parte de vizita inopinată a lui Toader, „care vine peste noapte și încurcă ițele”. Afectați ar putea să fie și caii sau vitele ale cărui stăpân nu ține sărbătoarea de Sân Toader. Animalele ar putea fi rănite sau atacate de fiare. Și oamenii pot fi pedepsiți să facă bube, iar leacul, împotriva acestei probleme cosmetice, este fasolea.

Foto: crestinorodox.ro

 
 

Urmărește-ne pe Google News