Calendarele ortodoxe il sarbatoresc pe Sf. Vasile cel Mare, unul dintre cei mai importanti sfinti ai bisericii si unul dintre cei mai mari teologi crestini, in ziua de 1 ianuarie. El a stabilit regulile dupa care se ghideaza si astazi calugarii, iar moliftele sale au un efect puternic in sedintele de exorcizare, fiind folosite de preoti pentru a scoate dracii din cei posedati.
Familia in care s-a nascut Sfantul Vasile a dat istoriei bisericii un numar impresionant de sfinti: mama Emilia, sora Macrina, bunica Mariana, fratii Petru (episcop de Sabaste) si Grigore (episcop de Nissa).
Pe langa aceasta, a fost foarte bun prieten cu Sfantul Grigore, episcop de Nazians.
El a redactat primul „cod” al calugarilor
In partile rasaritene ale Bisericii, Sfantul Vasile este considerat pionierul vietii manastiresti. In anul 358, el a redactat impreuna cu prietenul sau Grigore, intr-o chilie solitara din apropierea localitatii Neocesareea din Pont, doua importante regulamente de viata calugareasca, regulamente care sunt in vigoare si sunt respectate cu strictete si in zilele noastre.
Atributul ‘cel Mare’ i-a fost acordat datorita activitatii sale ca episcop al Cezareei Capadociei, predicilor rasunatoare, cartilor sale care au stat la baza teologiei crestine si pentru ca a pus un mare accent pe faptele de caritate si ajutorarea celor nevoiasi.
De asemenea, in popor este binecunoscut faptul ca rugaciunile numite Moliftele Sfantului Vasile cel Mare au o deosebita putere pentru cei bolnavi si sunt facute de catre preoti in situatii-limita, pentru a salva viata celor suferinzi. Mai mult, aceleasi molifte se afla si la baza controversatelor exorcizari, ritualuri prin care o persoana sau un obiect este aparat impotriva influentei diavolului si scos de sub ‘stapanirea’ lui.
Potrivit Centrului National de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenta Persoanelor, in Romania sunt 792.868 de oameni care poarta prenumele Vasile sau Vasilica si 131.912 cu numele de familie Vasile.
Ziua de Sfantul Vasile mai este cunoscuta si ca ziua de Anul Nou.
Condamnat pentru crima prin exorcizare
Unicul caz de exorcizare in care justitia romana s-a implicat a fost cel al calugarului Daniel Corogeanu, de la Manastirea Tanacu. Acesta a fost acuzat, judecat si condamnat la inchisoare pentru ca, impreuna cu stareta si alte trei maicute, a provocat, in iunie 2005, moartea tinerei Irina Cornici.Teribila intamplare de la Tanacu a starnit un scandal fara precedent in Romania.
Anchetatorii au spus ca tratamentul la care a fost supusa Irina – tanara a fost legata de o cruce de lemn si tinuta fara apa si mancare timp de trei zile – a dus la moartea acesteia. Calugarul si maicutele au fost condamnati in februarie 2007 la ani grei de puscarie. Cei trei au facut recurs si, pana la pronuntarea sentintei definitive, sunt in libertate.
Posedatii trebuie dusi mai intai la medic
Termenul ‘exorcism’ vine din limba greaca, fiind alcatuit din prepozitia ‘ek’ si verbul ‘horkizo’, insemnand ‘a obliga pe cineva sa jure’.
Ritualurile dateaza din 1614
In anul 1999, Vaticanul a modificat ritualurile legate de exorcizare, care ramasesera neschimbate inca din anul 1614. Prima recomandare a fost ca nu cumva problemele psihiatrice sa fie confundate cu cele legate de posedarea de catre diavol.
O alta recomandare a Vaticanului catre preotii din intreaga lume este sa dea dovada de mare prudenta in efectuarea unei exorcizari si sa se consulte, in prealabil, cu experti in domeniul spiritual si chiar cu medici.
Cu alte cuvinte, n-ar trebui sa presupuna ca cei care sufera de vreo boala sunt posedati. Conform Vaticanului, o persoana poate fi considerata posedata daca vorbeste limbi straine pe care nu le-a invatat si forta sa fizica este disproportionata comparativ cu varsta si constitutia fizica. Mai mult, o universitate din Vatican a organizat, in premiera, la inceputul anului 2005, calificari in satanism pentru preoti. Scoala de teologie de la Regina Apostolorum, una dintre cele mai prestigioase universitati pontificale, a organizat un curs de doua luni care include si date despre practicile de exorcizare.
Aceasta masura a fost luata ca raspuns la faptul ca exista avertizari conform carora o jumatate de milion de italieni intra in contact cu sectele sataniste.