De secole, se obisnuieste ca pelerinii veniti de Sfintele Paste la Ierusalim sa-si ocupe inca de vineri seara un loc langa Sfantul Mormant, pentru a vedea in Sambata Mare, la pranz (cam pe la orele 14.30), Sfanta Lumina coborand in Catedrala Sfantului Mormant.
Se spune ca lumina coboara pe lespedea mormantului, sigilat in prealabil cu ceara, astfel: patriarhul grec dezbraca vesmintele stralucitoare, ramanand doar cu stiharul, braul si manecutele, dupa care sunt rupte pecetile de la usa Mormantului. Mergand inauntru, parintele Patriarh ingenuncheaza in fata lespezii de piatra si se roaga pentru a primi Lumina. ?n biserica se face o liniste desavarsita, iar toti credinciosii ridica mainile, cu cele 33 de lumanari, pentru a fi aprinse de Lumina divina, care apare pur si simplu de nicaieri.
Dupa cateva minute de rugaciune, Lumina vine de Sus si se re-varsa peste cupola Sf. Mormant, iar minunea se savarseste. Peste lespedea Mormantului coboara o raza subtire de foc si aprinde vata presarata pe el, lumanarile si candelele. Fara sa arda, vata aprinsa este adunata cu mainile de parintele Patriarh, care o asaza in doua cupe de aur perforate. Patriarhul iese in fata Sf. Mormant purtand faclii aprinse din focul ceresc si striga: ‘Veniti de luati Lumina!.
Multimile freamata, clopotele incep sa rasune. Prin toate ferestrele si mai ales prin orificiul din cupola Catedralei patrunde vizibil Sfanta Lumina, mai intens ca de obicei, Lumina care poate fi filmata cu o camera video. Timp de mai multe minute aceasta Lumina este imateriala si nu te arde, iar pentru a demonstra acest lucru calugarii o trec prin barba.
Minunea nu s-a infaptuit de doua ori
Lumina Sfanta n-a aparut in anul 1101, cand clerul grec si latin au participat impreuna la ritualul Luminii Sfinte. Abia dupa ce grecii (ortodocsii) s-au rugat in lipsa latinilor (catolicilor), care au parasit biserica, a aparut lumina. ?n 1580, in timpul Patriarhului Sofronie al Ierusalimului, Lumina Sfanta a iesit printr-un stalp de piatra (vizibil si acum langa usa sfantului lacas). Motivul pare sa fi fost faptul ca armenii au ocupat atunci biserica, in timp ce ceilalti ortodocsi au fost nevoiti sa ramana afara. ?n timpul rugaciunii ortodocsilor de afara coloana s-a despicat si Lumina Sfanta a iesit prin ea. Ca urmare a acestui miracol, unul dintre paznicii mahomedani a renuntat la religia sa si s-a convertit la ortodoxie. Se spune ca Sfanta Lumina se aprinde numai la ortodocsi, ca o dovada sigura ca numai ei pastreaza dreapta credinta apostolica. Aceasta minune evidenta se repeta in fiecare an, de-a lungul veacurilor.