UPDATE: 12.30. Slujba în cinstea Sfintei Parascheva este oficiată de un sobor de peste 30 de preoţi, în frunte cu ÎPS Athanasie, Mitropolit de Limasol. Înatul prelat se numără printre fețele bicericești invitate de Biserica Ortodoxă Română la slujba de hramul Sfintei Parascheva.
„Mare bucurie şi mare binecuvântare este pentru noi astăzi participarea la această mare sărbătoare a hramului Sfintei Cuvioase maicii noastre Parascheva. De asemenea, o mare bucurie este pentru noi faptul că am adus aici moaştele Sfântului Neofit Zăvorâtul din preasfânta şi apostoleasca Biserică a Ciprului. La acest hram şi la această sărbătoare trăim în mijlocul nostru prezenţa Mântuitorului nostru Hristos.”, a spus ÎPS Athanasie, în fața miilor de credincioși veniți în pelerinaj la Iași.
UPDATE 10.45: Până la această oră, peste 86.000 de pelerini s-au închinat la moaștele Sfintei Parascheva. Peste .8000 de oameni stau la coadă pentru a ajunge la racla din argint în care au fost depuse sfintele moaște. La Iași sunt acum 7 grade Celsius, iar cerul este înnorat. Pentru credință, oamenii stau în frig cu orele.
Mii de credincioși, sosiți din întreaga țară, participă la Sfânta Liturghie arhierească, oficială de hramul Cuvioasei Parascheva. Ceremonia a început la ora 9 și este oficială de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor impresionant de preoti și diaconi.
Zeci de mii de oameni, în frig pentru credință
Pelerinii au format o coadă de mai bine de trei kilometri. Toți au așteptat în frig, unii chiar de azi-noapte, ca să ajungă să se închine pentru câteva secunde la racla cu moaștele Sfintei Parascheva.
La marea sărbătoare, în cinstea ocrotitoarei Moldovei, vor participa și înalt prelați din Grecia, Bulgaria, Cipru, dar și din alte țări europene. De aceea, autoritățile au luat măsuri pentru ca în timpul liturghiei să nu aibă loc incidente.
„Efective din cadrul Ministerului Afacerilor Interne asigură, în continuare, măsurile specifice de ordine și siguranță publică în municipiul Iași, cu ocazia desfășurării pelerinajului la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva. Misiunea jandarmilor constă în asigurarea climatului de ordine pe timpul deplasării pelerinilor către locul de închinare, asigurarea deplasării rândului de pelerini, conducerea persoanelor cu probleme medicale către punctele de Cruce Roșie, prevenirea busculadelor, depistarea copiilor pierduți și identificarea părinților acestora, evitarea blocării drumurilor, prevenirea faptelor de natură infracțională și contravențională”, a declarat locotenentul Ionuț Cătană, purtătorul de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, pentru bzi.ro
Sfânta Liturghie se va încheia în jurul orei 13.
După oficierea serviciului religios, pelerinii au primit sarmale, în curtea cantinei de ajutor social, în apropierea Mitropoliei.
Sfânta Parascheva este ocrotitoarea Moldovei
Sfânta Parascheva ar face minuni, chiar dacă au trecut mai bine de trei secole de la moartea sa.
Cuvioasa Parascheva și-a dăruit săracilor averea pe care a primit-o de la părinți, apoi s-a retras în pustietate pentru a dedica lui Dumnezeu. După ce s-a stins din viață, a fost îngropată, fără ca nimeni să știe cine era. Se spune că unul dintre cei care i-a săpat groapa ar fi visat într-o noapte că trebuie să ia trupul Cuvioasei. Așa că l-a dezgropat și l-a așezat la loc de cinste în Biserica Sfinții Apostoli din Epivat.
Din cauza războaielor, moaștele Sfintei au fost mutate în mai multe biserici. În 1641, domnitorul Vasile Lupu al Moldovei a plătit toate datoriile Patriarhiei din Constantinopol și, drept recunoștință, partriahul Partenie I i-a oferit moaștele Cuvioasei Parascheva.
În ziua de 13 iunie 1641, moaștele Cuvioasei Parascheva au fost așezate în biserica Sfinții Trei Ierarhi. Mai apoi, în 1887, sfintele moaște au fost mutate în Catedrala Mitropolitană, unde se găsesc și astăzi.
Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată ocrotitoarea orașului Iasi și a Moldovei. An de an, sute de mii de pelerini vin la Iasi din toate colțurile țării pentru a se ruga la racla din argint cu moaștele Sfântei Parascheva.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro