Câteva zeci de persoane au protestat în zona Catedralei Mitropolitane din Iaşi faţă de restricţiile impuse de autorităţi la manifestările religioase organizate de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Sărbătoarea religioasă este organizată astăzi, în condiții speciale, din cauza pandemiei. Anul acesta, în curte au avut acces doar 500 de credincioși, față de cei peste 10.000 din anii precedenți.
UPDATE. Pelerinii s-au adunat în zona unde au fost amplasate garduri metalice şi au început să-şi strige nemulţumirea faţă restricţiile impuse la manifestările religioase din acest an, transmite News.ro.
Cei prezenţi au strigat printre altele “O să daţi socoteală cu toţii”, “Duceţi-vă la diavol” şi “Jos dictatura”. Unii dintre protestatari s-au manifestat agresiv faţă de jurnaliştii prezenţi în zonă, dar şi faţă de alţi credincioşi. De asemenea, din imagini se poate observa că nu toţi pelerinii poartă masca de protecţie.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de câţiva preoţi, în frunte cu IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Evenimentul religios are loc pe pietonalul Ştefan cel Mare, în faţa catedralei.
La slujbă asistă câteva sute de persoane, în faţa scenei fiind amplasate scaune plasate la doi metri unul de celălalt. În zonă sunt amplasate şi ecrane gigant, pe care credincioşii pot urmări Sfânta Liturghie.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 5
Credincioșii ortodocși o prăznuiesc astăzi pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, în condiții speciale impuse în urma răspândirii cazurilor de COVID-19. Liturghia ce marchează hramul Sfintei Parascheva va fi susținută de un sobor de 15 preoți. În anii precedenți, la această slujbă participau cel puțin 10.000 de credincioși, însă anul acesta vor putea fi prezenți doar 500 de pelerini, care locuiesc în orașul Iași.
Intrarea pelerinilor în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași a început de la prima oră, când jandarmii au verificat buletinele celor care vor să participe la liturghie. Aceștia au fost apoi redirecționați către scaunele așezate astfel încât să se respecte distanțarea socială.
Liturghia de anul acesta este oficiată de un sobor de 15 preoți, care sunt doar din zona Moldovei.
“Nu vor fi ierarhi din străinătate sau din alte zone din țară, ci doar din zona Moldovei. Cei care nu vor putea pătrunde în perimetrul unde sunt așezate scaunele vor putea să urmărească momentul solemn al Sfintei Liturghii pe două ecrane mari amplasate pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt – unul cu orientare spre Piața Unirii, celălalt spre Palatul Culturii. Slujba va fi transmisă în direct de Trinitas TV și de portalul doxologia.ro”, a declarat pr. Constantin Sturzu.
În această dimineață, la ora 6.30, racla cu moaștele Sfintei Parascheva a fost scoasă din catedrală și așezată în baldachinul ornat pe parcursul nopții trecute cu flori de către familia Buștei din București, care face acest gest, gratuit, pentru cel de-al 17-lea an la rând.
Și Primăria se va organiza, pentru a încerca să reducă numărul oamenilor care vor rămâne să urmărească slujba în afara perimetrului amenajat. Autoritățile au anunțat că vor exista două zone de urmărire a slujbei, în Piața Unirii și în Piața Palatului Culturii, unde vor fi așezate câte 250 de scaune în fața unor ecrane video mari, pe care va fi transmisă slujba în direct.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro