Anul acesta s-au implinit 233 de ani de la asezarea moastelor Sfantului Dimitrie (27 octombrie) din Basarabi in Catedrala Patriarhala din Bucuresti. De-a lungul timpului, acestea au fost folosite pentru a alunga holera si ciuma din oras, sfantul devenind protectorul Capitalei.
Nu se cunoaste cu exactitate cand a trait Sfantul Dimitrie din Basarabi. Ipoteza cea mai vehiculata este aceea ca a trait in secolul al XIII-lea, in timpul ‘imperiului vlaho-bulgar de la Tarnovo, intemeiat de fratii Petru si Asan.
Inzestrat inca din timpul vietii cu darul facerii de minuni, si-a cunoscut dinainte ceasul mortii. Traditia spune ca s-a asezat singur intre doua lespezi de piatra, ca intr-un sicriu, fiind acoperit in timp de apele raului.
Intre anii 1769 si 1774, in timpul razboiului dintre Rusia si Poarta Otomana, moastele au ajuns in tara noastra. Generalul rus Petru Salticov, trecand prin satul Basarabov, a luat moastele cu intentia de a le trimite in Rusia, insa, la rugamintea lui Hagi Dimitrie, un negustor de origine macedoromana, precum si a mitropolitului Grigorie al II-lea al Tarii Romanesti, le-a daruit poporului roman. Moastele au fost asezate cu cinste, in iunie 1774, in actuala Catedrala Patriarhala din Bucuresti.
In vremuri grele, Sf. Dimitrie s-a dovedit a fi de mare folos credinciosilor. Astfel, racla cu moastele sale a fost scoasa in procesiune pe strazile Bucurestiului in 1815, din porunca domnitorului Caragea, pentru a se pune capat, prin rugaciunile Sfantului, epidemiei de ciuma. In 1831, la cererea generalului Paul Kiseleff, s-a intamplat acelasi lucru, in speranta opririi epidemiei de holera.
Ciobanii aduc oile in sat
?n traditia populara se spune ca in ziua de 27 octombrie, de Sfantul Dimitrie cel Nou (Samedru), se sfarseste vara pastorilor, inceputa la 23 aprilie, de Sfantul Gheorghe (Sangeorz). Acum, ciobanii coboara de la munte pentru a lasa oile in gospodariile stapanilor lor. Toata lumea se pregateste pentru iarna. Ciobanii arunca un topor intre oi sa afle cum va fi vremea: rea, daca langa topor se asaza o oaie neagra, buna, daca oaia este alba.