Ioan a fost fiul preotului Zaharia si al Elisabetei si s-a nascut in cetatea Orini din Galileea. In Sfanta Scriptura este numit ‘?naintemergatorul, pentru ca a anuntat si a pregatit venirea Mantuitorului, Iisus Hristos. Ioan a fost ucis la ordinele regelui Irod Antipa, care a incercat astfel sa intre in gratiile erotice ale fiicei sale.

Preotul Zaharia si sotia lui, Elisabeta, desi erau oameni drepti inaintea lui Dumnezeu nu au putut sa aiba copii pana la batranete, iar la poporul evreu acesta era considerat un  mare blestem.

?n vremea imparatului Irod, cand era de rand la templu, Zaharia a intrat sa tamaieze si i s-a aratat Arhanghelul Gavriil care l-a anuntat ca Dumnezeu le va da un copil, caruia trebuie sa-i puna numele Ioan. Pentru ca a fost neincrezator in vestea adusa de Ingerul Domnului, Zaharia a ramas mut. Elisabeta a adus pe lume un baiat. Dupa opt zile, cand trebuia taiat imprejur, rudele s-au strans in gospodaria familiei si au insistat ca parintii sa-l numeasca pe prunc Zaharia, ca pe tata. Pentru ca cei adunati obiectau si ii cereau parerea, Zaharia a scris cu creta pe o tablita: ?Ioan este numele lui, iar in clipa imediat urmatoare a putut din nou sa vorbeasca.

Cand a crescut, Ioan a plecat sa traiasca in desert, unde s-a hranit cu miere salbatica si lacuste. La varsta de 30 de ani, Ioan a inceput sa predice in tinutul din imprejurimile raului Iordan, indemnand oamenii sa nu mai faca pacate si sa se intoarca la Dumnezeu. Curatenia si dragostea sa pentru feciorie erau atat de mari incat a fost considerat vrednic nu doar de a-L vedea pe Mantuitor, ci chiar sa Il boteze in Iordan.

El nu s-a sfiit sa adreseze reprosuri dure regelui Irod Antipa care se casatorise cu Irodiada, sotia fratelui sau Filip, si avusese cu ea o fata, Salomeea. Irod s-a indragostit atat de mult de fiica sa, incat la una dintre petreceri, ametit de aburii vinului, i-a promis Salomeei ca-i va oferi orice pe lume daca va accepta sa se culce cu el. La sfatul mamei sale, tanara a cerut sa ii fie adus imediat pe un platou capul lui Ioan. Regele s-a simtit incurcat, pentru ca il respecta foarte mult pe Ioan, dar pentru a nu-si pierde onoarea in fata invitatilor, s-a decis sa il omoare pe Proroc. Sentinta a fost executata pe loc: un soldat i-a taiat capul Sfantului Ioan si i l-a adus, inca sangerand, pe un platou. Sarbatoarea de astazi mai este denumita si Dragaica.

De Dragaica, fetele danseaza cu coasa

Dragaica este un ritual de origine agrara, practicat azi, 24 iunie, in Muntenia, Moldova si Oltenia. Ritualul vizeaza prosperitatea si protectia culturilor, mai ales de cereale. Dragaica se sarbatoreste printr-un un dans facut de un grup de 5-7 fete din care una este aleasa ca Dragaica. Ea este imbracata ca o mireasa si impodobita cu spice de grau, in timp ce fetele celelalte se imbraca in alb, poarta un val pe fata in care sunt prinse flori de sanziene, iar in mana tin o coasa. La popasuri, in special la rascruci, fetele se asaza in cerc, cantand si executand un dans saltat ale carui miscari deseneaza o cruce. ?n alte parti, aceasta sarbatoare are denumirea de Sanziene, dar si mai multe semnificatii. l Paul Badea

Azi, verdeturile se opresc un minut din crestere

Ce se spune in traditia populara despre aceasta zi:
– este miezul verii, ziua cand pasarile plang, pentru ca a trecut vara;
– oamenii nu lucreaza nimic, deoarece si soarele se odihneste;
– toate verdeturile se opresc pentru un minut din cresterea lor;
– soarele ‘joaca pe cer sau sta in loc, la amiaza, iar cine-l vede va avea dureri de cap pana la toamna;
– in aceasta zi, dis-de-dimineata, soarele se spala pe fata in timpul rasaritului. Se spune ca cine se uita la el cu atentie vede curgand apa pe jos, pe poala rasaritului, sub infatisarea unor lungi raze luminoase;
– este atat de cald, incat arde piatra in apa;
–  de azi, fructele si semanaturile se coc mai repede, fiind ferite de stricaciuni  si putrezire.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News