Astfel, Sfântul Sinod, organismul de conducere al Bisericii Ortodoxe Române, a hotărât azi, 25 februarie, că Biserica Ortodoxă Română nu poate modifica doctrina sa, ritualul său liturgic-sacramental şi disciplina sa canonică, îndemnând pe toți slujitorii săi la mai multă responsabilitate în săvârșirea Sfintelor Taine şi ierurgii.
Sfântul Sinod, a transmis câteva precizări, „luând act de discuțiile, îngrijorările şi neînțelegerile apărute în spaţiul public pe tema Botezului”.
- înainte de săvârșirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligația de a se întâlni cu părinții și nașii copilului, care, după consultarea lor cu medicul pediatru, vor prezenta preotului starea de sănătate a copilului şi dorinţa ca el să fie botezat;
- în cadrul Facultăților de Teologie din Patriarhia Română se va acorda o atenție sporită practicii liturgice referitoare la săvârșirea actului întreitei „afundări” din timpul slujbei Botezului, practică liturgică obligatorie pentru studenții teologi din anii terminali ai secțiilor de Teologie Pastorală;
- în fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Române va fi organizată o consfătuire anuală cu preoţii, referitoare la săvârșirea corectă a fiecărei Sfinte Taine. Vor fi susținute, de asemenea, cateheze cu credincioşii privind semnificaţia duhovnicească a Sfintelor Taine.
Cazul bebelușului mort după ce a fost scufundat în apă, la slujba de botez, a fost preluat și de presa străină, în publicații precum The Guardian, BBC și The New York Post.
The New York Post remarca, după relatarea cazului șocant petrecut la Suceava, diferența de atitudine a reprezentanților Bisericii Ortodoxe după tragedie.
Arhiepiscopul Calinic și ÎPS Teodosie s-au contrazis public pe tema ritualului botezului. Arhiepiscopul Tomisului a susţinut că nici nu poate fi vorba despre schimbarea ritualului, în timp ce unele voci din biserică spuneau că regulile sunt clare, în unele situații copilul nu trebuie scufundat.