Aproape necunoscuta in Romania inainte de Revolutie, Valentines Day sau Ziua Indragostitilor a devenit de cativa ani o obisnuinta si in tara noastra. ‘Patronul acestei sarbatori catolice de pe 14 februarie este Sfantul Valentin, un personaj care a trait pe vremea Imperiului Roman, in secolul al III-lea dupa Hristos.
Originea sarbatoririi unei ‘zile a indragostitilor se pierde in negura traditiilor din timpul Romei antice. Exista, se pare, in februarie, un festival dedicat fertilitatii, numit ‘Lupercalia. Cu aceasta ocazie se obisnuia ca tinerele necasatorite sa scrie mesaje de dragoste, pe care flacaii le extrageau dintr-o urna, ei trebuind apoi sa curteze fata al carui mesaj il gasisera. De asemenea, se credea ca pasarile care isi aleg perechea incep sa se reproduca tot in aceeasi zi, de aceea, mult timp, sarbatoarea s-a numit ‘Ziua Nuntii Pasarilor.
Despre viata Sfantului Valentin exista mai multe variante. Una dintre ele spune ca acesta era un preot iubit de oameni, ce slujea intr-un templu de langa palatul imparatului Claudius Gothicus al II-lea. Razboaiele dese ii purtau insa pe barbati departe de casele, de sotiile sau iubitele lor. Treptat, acestia refuzau sa mai plece la lupta, astfel incat imparatul a dat ordin sa nu mai fie celebrata nici o casatorie, iar logodnele sa fie anulate.
A fost executat in anul 269
Valentin s-a intristat afland ordinul lui Claudius Gothicus. El considera ca nimeni, nici macar imparatul, nu are dreptul sa interzica dragostea si casatoria. De aceea, el a continuat sa oficieze cununii. Cand Claudius a aflat aceasta, s-a infuriat si a poruncit ca preotul sa fie aruncat in temnita, apoi executat, la 14 februarie 269. Din inchisoare el incerca sa-si imbarbateze sustinatorii trimitandu-le biletele pe care scria: ‘Amintiti-va de Valentin sau ‘Va iubesc. Cu timpul, faptele Sfantului Valentin au devenit simboluri ale iubirii si protejarii acesteia.