După ce cutremurul a lovit Japonia, nori negri de fum s-au ridicat deasupra oraşului Tokio, unde seismul s-a resimţit la o intensitate de 7,9 grade. Posturile de televiziune nipone transmiteau imagini cu angajaţii care încercau să-şi ţină computerele pe birou. Japonezii încă nu intraseră în panică, părăsind disciplinaţi clădirile, aşa cum fuseseră pregătiţi de autorităţi. La doar 40 de minute după aceea, ţărmul din nord-estul arhipelagului a fost măturat de un val seismic care a ajuns în anumite zone până la 10 metri. Cel mai afectat oraş de coastă, Onahama, a fost ras cu totul de pe faţa pământului. În cursul zilei de ieri, “Ţara Soarelui Răsare” a fost lovită de peste 60 de replici de peste 5 grade.
Imaginile s-au schimbat: japonezii şi-au pierdut calmul din primele clipe de după cutremurul cel mare, iar clădirile luate de ape şi transformate în bărcuţe de forţa valurilor au îngrozit o lume întreagă. Cele mai negre previziuni despre sfârşitul lumii păreau că se adeveresc. Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului de Fizică a Pământului din România, declara că puterea cutremurului a echivalat cu intensitatea a 17.000 de bombe atomice, precum cea de la Hiroshima.
Bilanţ provizoriu: 1.000 de morţi
Ieri, la câteva ore de la tragedie, bilanţul provizoriu anunţa că numărul morţilor era de circa 1.000, alte câteva sute de persoane erau rănite şi 88.000 dispărute. Autorităţile au declarat că sute de zboruri au fost anulate, odată cu închiderea mai multor aeroporturi, şi că traficul trenurilor de mare viteză a fost oprit, pentru a se evita alte dezastre. După cutremur şi tsunami, japonezii au avut de luptat, ieri, cu cele peste 80 de incendii izbucnite de-a lungul razei de propagare a undelor seismice, focurile înalte de peste 20 de metri fiind cu greu stinse.
Intensitatea seismului din Oceanul Pacific a ieşit din scara Richter
Magnitudinea cutremurului de ieri dimineaţă din Japonia a depăşit Scara Richter. Potrivit lui Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului de Fizică a Pământului, pe Richter se pot măsura cutremure cu magnitudinea de până la 8,45 grade. Acesta e motivul pentru care seismul din Japonia e măsurat pe scara moment seismic (MQ) cu magnitudinea de 8,9.
Iată cât de tare s-a zgâlţâit Pământul în ultimele zile
Joi, 10 martie: Minodoro, Filipine (intensitate 5,0 grade), Bali (6,5 grade), Mynanmar, China (5,4 grade) şi 9 seisme de peste 5 grade în Japonia; Miercuri, 9 martie: 3 cutremure de peste 5 grade în Japonia, lângă coasta Honoshu;
Marţi, 8 martie: Noua Zeelandă (5,3 grade), Peninsula Kamchatka (5,1 grade); Luni, 7 martie: Insulele Solomon (6,4 grade);
Duminică, 6 martie: Chile (6,3 grade), Insulele Hawaii (6,6 grade);
Sâmbătă, 5 martie: Iran (două cutremure de 5,3 şi 5,2 grade).
Cele mai mari cutremure din ultimii 100 de ani
– 1906 – ECUADOR – Un cutremur de 8,8 grade din Pacific, lângă Columbia şi Ecuador, a provocat un tsunami în care au murit 1.000 de persoane.
– 1952 – URSS – Un cutremur de 9 grade produs în peninsula Kamceatka, urmat de un tsunami, s-a soldat cu 2.300 de morţi.
– 1960 – CHILE – Un cutremur de 9,6 grade, urmat de tsunami, a provocat moartea a 5.700 de persoane în Chile, a 61 în Hawaii şi a 130 în Japonia.
– 1964 – ALASKA – Un seism de 9,2 grade, urmat de un tsunami, a dus la moartea a 100 de persoane.
– 2004 – ASIA – Un seism de 9,1 grade produs în largul insulei Sumatra a provocat un tsunami care a afectat zece ţări, numărul morţilor ridicându-se la 270.000.
Un român a descris pe blog atmosfera din Japonia
Marius, un român din Hiroshima, a descris, ieri, pe blogul său situaţia din Japonia, după ce aceasta a fost zguduită de seismul de 8,9 grade. El a precizat că şi japonezii, deşi sunt obişnuiţi cu desele cutremure, sunt la fel de panicaţi ca românii, numai că sunt mai puţin colerici în reacţii, mai bine instruiţi şi mai disciplinaţi. Acesta notează că japonezii sunt pregătiţi psihologic să facă faţă seismelor încă de la grădiniţă.
Avertizare de tsunami pentru aproape toate coastele Oceanului Pacific
Imediat după producerea tsunamiului care a lovit partea de nord-est a Japoniei, specialiştii din ţările de pe coastele Oceanului Pacific au emis alerte de tsunami. Astfel, din Australia până în America Centrală, toate statele şi-au evacuat locuitorii din zonele de coastă, insulele Hawaii fiind lovite de valuri de aproximativ doi metri înălţime.
Stare de alertă nucleară după un incendiu la o centrală
Un incendiu a izbucnit la centrala nucleară Onagawa, din prefectura Miyagi. Deşi nu au fost scurgeri radioactive, a fost declarată stare de alertă nucleară, un administrator precizând că procesul de răcire a reactorului “nu decurge conform planului“.
fotografii: Agerpres, Mediafax
Intră aici să citești totul despre Cutremurul din Japonia