UPDATE 15.30: Premierul britanic Boris Johnson a declarat luni că doreşte să negocieze cu Uniunea Europeană un acord comercial similar celui încheiat de blocul comunitar cu Canada (CETA), susţinând că pentru un astfel de acord nu este nevoie ca Regatul Unit să se supună ”la toată panoplia” de reguli comunitare cerute de Bruxelles, consemnează agenţiile Reuters şi EFE.
Într-un discurs susţinut la Londra în faţa ambasadorilor şi unor oameni de afaceri, Johnson a subliniat că doreşte să încheie cu UE o serie de acorduri care să acopere comerţul bilateral, pescuitul, cooperarea în domeniul securităţii interne şi mai multe acorduri tehnice care să acopere domenii specifice, precum aviaţia civilă şi cooperarea în sectorul nuclear.
El a adăugat că, dacă nu reuşeşte să obţină un acord de liber schimb cu UE, atunci comerţul bilateral al Regatului Unit cu statele UE s-ar putea face în baza acordului de retragere semnat anul trecut sau în baza unui tratat asemănător celui pe care blocul comunitar îl negociază cu Australia.
Ni s-a spus adesea că trebuie să alegem între un acces deplin pe piaţa UE, acceptând normele şi instanţele ei, după modelul Norvegiei, sau un tratat ambiţios de liber schimb care deschide pieţele şi evită toată panoplia de reglementări comunitare, după exemplul Canadei.
Boris Johnson:
”Am ales: dorim un tratat de liber schimb similar celui (încheiat de UE) cu Canada, dar, în situaţia improbabilă în care nu vom reuşi, atunci comerţul nostru va trebui să se bazeze pe actualul acord de retragere din UE”, a precizat Johnson.
În opinia sa, aceasta nu înseamnă o alegere între ”un acord sau fără acord” la finalul perioadei de tranziţie post-Brexit (31 decembrie 2020), ci o relaţie comercială cu UE comparabilă celei pe care blocul comunitar o are cu Canada ”sau mai degrabă cu Australia”.
Premierul britanic a mai menţionat că încheierea unui acord cu UE până la sfârşitul acestui an este o ”certitudine absolută”, respingând astfel din nou o eventuală prelungire a perioadei de tranziţie post-Brexit, sugerată de oficiali europeni şi în care Regatul Unit continuă să aplice normele comunitare. ”Regatul Unit părăseşte piaţa unică şi uniunea vamală la sfârşitul acestui an şi mediul de afaceri trebuie să se pregătească pentru această realitate”, a insistat el.
De asemenea, indiferent ce acord s-ar încheia cu UE acesta nu va include ”nicio aliniere reglementară, nicio jurisdicţie a Curţii de Justiţie a UE care să prevaleze în faţa legilor britanice, sau un control supranaţional în vreun domeniu, inclusiv în ceea ce priveşte frontierele britanice sau politica privind imigraţia”, a mai precizat el în discursul prin care şi-a schiţat poziţia pentru negocierile privind viitoarea relaţie a ţării sale cu UE şi în care a evitat să pronunţe cuvântul ”Brexit”.
Întrebat de un jurnalist dacă acest cuvânt este acum ”interzis”, Boris Johnson a răspuns: ”Nu este interzis, pur şi simplu s-a terminat, s-a produs (…) este ca Big Bang-ul sau cucerirea normandă, este tot mai departe în urma noastră în istorie”.
„Brexit, ziua 1: Johnson alege ruptura printr-o atitudine dură” în negocierile cu privire la viitoarea relaţie cu Uniunea Europeană, titrează The Observer. Premierul britanic „se pregăteşte să lanseze Regatul Unit într-o nouă bătălie fără compromis cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene”, adaugă publicaţia duminicală, potrivit Agerpres.
Johnson urmează să prezinte luni principalele linii ale politicii sale pentru Regatul Unit, care a părăsit vineri Uniunea Europeană, clarificându-şi poziţia pe tema felului în care va arăta „divorţul” dintre cele două părţi.
Presa britanică în general mai scrie că Johnson va adopta o atitudine fermă la adresa fostului său partener. „Boris transmite UE: niciun fel de concesii”, titrează Sunday Express, adăugând că „premierul spune Uniunii Europene: No, Non, Nein!”
În discursul de luni, Johnson ar urma să le propună foştilor săi aliaţi „o ofertă pe care o acceptă sau nu”, detaliază ediţia duminicală a cotidianului britanic, propunând Bruxellesului să aleagă între un „acord de liber schimb similar celui încheiat cu Canada sau un acord după modelul celui încheiat cu Australia”.
O sursă guvernamentală a declarat totodată agenţiei de presă britanice Press Association că Boris Johnson ar fi chiar gata să rişte revenirea la controalele la frontiere în cazul în care nu ajunge la un acord.
Această înăsprire a poziţiei se datorează – potrivit Sunday Telegraph – „tentativelor Uniunii Europene de a contracara acordul comercial” pe care Regatul Unit ar urma să-l încheie cu Europa potrivit termenilor evocaţi în acordul negociat de Boris Johnson la sfârşitul lui octombrie trecut. Premierul s-a arătat „furios în particular”, potrivit ziarului citat.
„Bruxellesul a cerut Regatului Unit să acorde acces la zona sa de pescuit, să se alinieze normelor economice europene şi să lase frontierele deschise liberei circulaţii”, scrie la rândul său Sunday Express.
„Sunt convins că UE va dori să-şi respecte angajamentul în favoarea unui acord de liber schimb de tipul celui încheiat cu Canada”, a încercat să calmeze spiritele ministrul de externe britanic Dominic Raab, în declaraţii făcute duminică la postul Sky News.
Raab, care consideră acest acord drept „cel mai bun din categoria sa” şi „o oportunitate de tip win-win”, a adăugat: „am preluat controlul asupra legilor noastre, nu am făcut-o pentru a ne alinia normelor Uniunii Europene”.