Timp de un an și jumătate, Noua Zeelandă a urmărit o strategie care viza cu încăpățânare eliminarea tuturor cazurilor de infectare cu coronavirus.

În acest scop, a închis granițele și a impus rapid lockdown-uri, pentru a menține ferm controlul asupra bolii.

Guvernul condus de Jacinda Ardern a mers mai departe cu această strategie chiar și când alte țări din regiunea Asia-Pacific au abandonat-o, ajungând la concluzia că singura soluție rațională este una în care populația coexistă cu virusul.

Luni a venit în cele din urmă și rândul Noii Zeelande să cedeze.

Șefa guvernului a anunțat sfârșitul strategiei „Zero Covid” și eliminarea graduală a restricțiilor din Auckland, la capătul a șapte săptămâni de lockdown care nu a reușit să elimine varianta Delta, scrie New York Times.

„Facem tranziția de la actuala strategie la o nouă abordare”, a spus Ardern. „Cu varianta Delta, întoarcerea la zero este incredibil de dificilă, iar restricțiile singure nu sunt suficiente pentru a ajunge rapid la acest rezultat”, a admis ea.

O strategie de succes, care nu mai poate fi însă aplicată

Per total, strategia Noii Zeelande de gestionare a pandemiei a fost un succes: țara are una dintre cele mai mici rate de infectare, una dintre cele mai reduse mortalități, iar oamenii au trăit fără restricții lungi perioade din pademie.

De la debutul pandemiei, în Noua Zeelandă au fost confirmate doar 4.400 de cazuri și 27 de decese, iar țara a fost în mod constant lăudată de experți pentru buna gestionare a crizei, scrie CNN.

Dar starea de spirit din Auckland a devenit tot mai tensionată, odată cu prelungirea lockdown-ului, lucru vizibil sâmbătă, când mii de oameni au sfidat regulile pentru a demonstra împotriva restricțiilor – cel mai amplu protest din pandemie în Noua Zeelandă.

Ardern începuse deja să facă pași înapoi încă de acum câteva săptămâni, când a asigurat că, după o lună de restricții dure, unele reguli vor fi relaxate în Auckland.

După acel anunț, în jur de 200.000 de oameni s-au putut întoarce la muncă, iar restaurantele și cafenelele s-au redeschis pentru comenzi.

La momentul respectiv, șefa guvernului mai spera încă în faptul că virusul ar putea fi eliminat. Nu a fost cazul, iar eliminarea parțială a restricțiilor a spulberat orice iluzie.

O campanie de vaccinare incompletă

Noua Zeelandă confirmă alte câteva zeci de infectări pe zi, aproape toate în Auckland, iar specialiștii cred că numărul acestora ar putea să crească, pe măsură ce restricțiile sunt ridicate. Când se va întâmpla acest lucru rămâne de văzut.

Luni, Ardern a anunțat un calendar în trei pași pentru ieșirea din lockdow. De marți, locuitorii Aucklandului pot, spre exemplu, să se întâlnească în aer liber cu membrii altor gospodării, pentru prima dată din luna august.

Elevii mici se întorc la școală, iar cetățenii vor avea dreptul să facă exerciții în aer liber.

Pentru a renunța la lockdown, Noua Zeelandă va trebui însă să atingă o rată mai mare de vaccinare. Deocamdată, 48% din populația de peste 12 ani a fost vaccinată cu ambele doze, iar 79% a fost inoculată cu prima doză.

Imunizarea completă a populației ar putea dura alte câteva luni sau s-ar putea să nu fie realizată, în condițiile în care autoritățile vor avea probleme să convingă scepticii – în jur de 20% din populație.

Alte țări au renunțat deja la strategia „Zero Covid”

Oricum, pentru a preveni apariția unei explozii de cazuri, epidemiologii spun că oamenii din Auckland vor fi nevoiți să mai petreacă timp în lockdown, posibil câteva săptămâni.

Asta i-ar lăsa pe locuitorii celui mai mare oraș al Noii Zeelande suspendați, într-o situație asemănătoare cu cea a orașelor australiene Sydney sau Melbourne, unde autoritățile au spus, de asemenea, că abandonează strategia „Zero Covid”, dar nu au eliminat restricțiile.

Premierul Australiei, Scott Morrison, a anunțat încă din august că țara sa va începe să relaxeze restricțiile, odată ce țara va atinge o rată de vaccinare de 80%.

Și Singapore a părăsit între timp abordarea care viza eliminarea virusului și a început să ridice restricțiile rămase în vigoare, pe măsură ce și-a vaccinat cea mai mare parte a populației.

Schimbarea de strategie din Singapore și a altor state din regiune înseamnă practic că China este probabil singura țară importantă care mai urmărește încă o strategie „Zero Covid”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News