DONEAZĂ ȘI SUSȚINE REDACȚIA
Tehnologie Acasa | Ştiri | Tehnologie

Sfârșitul visului lui Oppenheimer. Unde dau greș noile modele de reactoare nucleare, care urmează să fie instalate și în România – Analiză

« Înapoi la articol

Comentarii (34)

bogdan.iacob   •   18.08.2023, 02:41

Ce nu spune "analista" (poate ca nu stie!) este ca prima tehnologie SMR functionala, sigura si eficienta dateaza din 1955. E adevarat ca pe militar. Atunci a fost lansat la apa primul submarin cu propulsie nucleara Nautilus. Intre timp (2016) pina si India (aia cu nonviolenta lu' Ghandi!) si-a tras submarin nuclear. Asa ca SMR-ul, nemaifiind practic secret militar, va trece fuguta la civil sa faca bani. Deci 70 (SAPTEZECI) de ani de validare stiintifica, inginereasca, functionala si, foarte important, de siguranta. Dintre cele 9 submarine nucleare care s-au scufundat intre timp (7 rusesti si 2 americane) UNUL SINGUR a avut probleme la reactor. Sigur, e costisitor. Ca orice lucru bun... Ca orice tehnologie, in ipoteza utilizarii de masa pretul va scadea. Cit despre deseuri... O sa fie interesant cind va aparea necesitatea de reciclare a panourilor solare. Cum, trebuie reciclate? DA. Si nu e mult mai usor decit altele. Pentru mine e clar: "analista" are o agenda. Ca sa o parafrazez: "Reactoarele modulare sunt negate doar de ideologie." Am folosit articolul original, ca pseudotraducerea si adaptarea sint lamentabile. Apropo de articolul original. A fost publicat in IAI News, "an online philosophy magazine" dupa propria lor descriere. Foarte "potrivit" pentru o "analiza" care se pretinde riguroasa. N-am inteles ce cauta Oppenheimer in ciorba asta? N-a avut treaba cu reactoarele nucleare. Dar tocmai s-a lansat filmul, n'asa? Un titlu potrivit pentru clickbait. Pofta buna!!!

bogdan.iacob   •   18.08.2023, 02:01

Sa punem lucrurile in perspectiva. Allison Macfarlane este GEOLOGA. Are cunostinte asupra unor probleme legate de depozitarea subterana a deșeurilor nucleare. Cam asta este "legatura" ei cu tehnologia nucleara. A fost numita de Obama sefa interimara la NRC pentru calmarea spiritelor, in contextul isteriei declansate de accidentul de la Fukushima. A spus fata cu subiect si predicat: "Am venit la Comisie cu misiunea de ... a mă asigura că agenția a pus în aplicare lecțiile învățate în urma tragicului accident de la Fukushima. ... Cu aceste obiective cheie îndeplinite, mă întorc acum în mediul academic." conform POLITICO. Asta dupa (NUMAI) 2 - DOI - ani de activitate. Supermanager, ce mai... Dupa vreo 9 ani in care s-a ocupat de altele, isi aduce aminte de tehnologia nucleara pe care NU O CUNOASTE si se apuca sa analizeze (crede ea) stiintific, ingineresc si financiar reactoarele modulare mici (SMR). "Analiza" este un sir de declaratii contradictorii care incepe cu a spune ca SMR-urile sint "doar proiecte" si "există foarte puțină tehnologie concretă care să (le) justifice", dupa care admite ca deja sint functionale citeva in Europa (Franta si Finlanda), dar, vezi Doamne, au depasit termenele si bugetele. Si in general sint nesigure si abia peste zeci de ani ar putea sa devina o tehnologie functionala. Genul ala de bombaneala depresiva...

MihaiC.   •   17.08.2023, 20:14

Mare tam tam a făcut pe acesta tema Marian Voicu de la TVR. Reportaje pline de slugărnicie față de americani și laude nejustificate acestui proiect. Dar oare oamenii din localitatea dâmbovițeană vor această mică bomba langa casele lor?

Elenuca   •   17.08.2023, 17:36

De cateva ori am citit despre saga acestor reactoare in SUA ,unde au stat zece ani necertificate ,anul trecut au primit certificarea si s a promovat ca incepe prima central SRM Nuscale in SUA numai ca sa fie amanata constructia pina dupa 2030 ,ca aveau problemele lor cu combustibilul ,incarcare descarcare etc . D Burduja ,in ciuda avertismentelor din presa atocmai ce a semnat inca 4 reactoare in America cu Eximbanc (banca romaneasca de stat ,si el a mers sa semneze acolo finantarea ) .Cate alte semnale si atentionari trebuie ca sa ia un ministru al energiei din Romania nota ca nu e o investitie buna pentru Romania ,unde nu exista competente cu procesele acestea ,nici cu deseurile radioactive care rezulta .?!

Paradoxal   •   17.08.2023, 15:54

Alături de discuția despre reactoare, ar trebui pusă în prim plan și preluarea nediscriminată din presa straina

relutu63   •   17.08.2023, 15:52

Foarte periculos.

EmiM   •   17.08.2023, 15:10

e prea periculos

flamingo   •   17.08.2023, 14:30

Mai bine s-ar investi îmasiv in panouri fotovoltaice

    DoarDiviziaB   •   17.08.2023, 14:57

    flamingo   •  17.08.2023, 14:30

    Mai bine s-ar investi îmasiv in panouri fotovoltaice

    Și noaptea de unde ai curent? Panourile fotovoltaice au avantaje dar și probleme. Ocupă terenuri agricole, necesita pamanturi rare pt producere. Energia trebuie sa vina din mai multe surse, cat mai puțin poluante.

ElenaMA   •   17.08.2023, 14:26

cam nerecomandata asta

MirunaI   •   17.08.2023, 13:43

nu e prea ok oricum

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Închide
  Close