„Eu îi sfătuiesc pe şoferii care au luat amenzi astăzi (joi, n.r.) să se ducă să conteste în instanţă. Şi eu am fost amendat de Poliţie şi m-am dus şi am contestat când am considerat că mi s-a făcut o nedreptate”, a declarat Răzvan Cuc, joi, la Palatul Victoria, răspunzând unei întrebări referitoare la amenzile aplicate în cursul zilei de joi şoferilor unor companii care efectuau transport public de persoane contra cost în regim de închiriere.

Ministrul Transporturilor a subliniat că Ordonanţa care modifică Legea taximetriei, şi care a intrat în vigoare joi, nu interzice companiile de ridesharing ci îşi propune să combată pirateria.

Cuc susține că declaraţiile din spaţiul public privind interzicerea UBER nu reprezintă decât un subiect de campanie electorală.

„Ce am reglementat noi până în acest moment nu interzice UBER să funcţioneze pe piaţă. Acesta este un subiect folosit de anumiţi oameni în campania electorală doar pentru a veni şi ei cu un subiect în presă. Pentru că alte lucruri nu au făcut. Acum i-a apucat pe toţi grija de legislaţie, în condiţiile în care ei nu au fost în stare să reglementeze, pentru că problema acestor platforme trenează cam de 5 ani. Spre deosebire de alţii care nu au făcut nimic noi lucrăm de o lună la proiectul de ordonanţă (privind reglementarea ridesharing, n.r.)”, a afirmat Răzvan Cuc.

El a precizat, totodată, că în cursul zilei de miercuri a avut o nouă întâlnire, la sediul ministerului, cu reprezentanţii UBER, Clever şi Bolt, care au prezentat anumite sugestii la proiectul de act normativ.

„Săptămâna viitoare vom avea o altă întâlnire pentru a finaliza şi pentru a integra aceste observaţii şi reglementăm şi acest domeniu. Noi am dat o Ordonanţă, Ordonanţa 21, care vine că combată pirateria. Din câte ştiu, piraterie înseamnă când transporţi persoane şi nu declari acele sume pe care le încasezi. Eu ştiu că la UBER, când faci o comandă, plata se face online şi se eliberează o dovadă că ai făcut plata. Deci ei nu sunt piraţi. Am discutat cu reprezentanţii de la aceste platforme. Am văzut că au şi transmis mesaje către şoferii lor. Au spus că pot continua să funcţioneze. Nu există un act normativ adoptat în momentul de faţă care să obstrucţioneze UBER, Clever sau Bolt sau alte aplicaţii”, a subliniat şeful de la Transporturi.

Astăzi a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă care modifică legea taximetriei, aprobată de Executiv în luna martie, iar şoferii care utilizează aplicaţiile Uber, Bolt şi Clever riscă amenzi şi de 5.000 de lei.

În aceste condiții, numărul de maşini disponibile prin platformele Uber, Bolt şi Clever a fost, joi, cu 25% mai mic, iar timpul de aşteptare cu peste 10 minute mai mare decât media unei zile obişnuite, spune preşedintele Coaliţiei pentru Economia Digitală, Cătălin Codreanu.


Citește și:

OPINIE | Taxi versus Uber. De la „Nu merge aparatul” la „N-avem bon fiscal, dar ai pe mail tot dacă vrei să decontezi”


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News