Cuprins:
În cele ce urmează îți vom da câteva sfaturi de care ar fi bine să ții cont de-acum încolo atunci când vei fi nevoit să oprești la benzinărie pentru a realimenta.
La ce să fii atent când alimentezi mașina
Nu lăsa motorul pornit
În orice benzinărie este afișat la loc vizibil un anunț prin care șoferii sunt avertizați să oprească motorul înainte de a alimenta. Așadar, înainte de a alimenta, asigură-te că ai oprit motorul, dar și orice sursă de alimentare auxiliară precum încărcătoare de telefon sau brichete, deoarece acestea pot reprezenta tot atâtea surse de incendiu în cazul unor posibile scurgeri de carburant.
Nu fuma lângă pompă
Fumatul reprezintă principala cauză a producerii de incendii în timpul realimentării cu combustibil. Trebuie să știi că temperatura la care benzina se poate aprinde variază între 200 și 400 de grade Celsius. Așadar, nu fuma niciodată în timp ce alimentezi, iar dacă ai ajuns la benzinărie cu țigara aprinsă este obligatoriu să o stingi înainte de a coborî din mașină pentru a realimenta. De asemenea, nu aprinde o brichetă sau un băț de chibrit lângă pompă.
Nu te întoarce în mașină pe timpul alimentării
În timpul realimentării, nu te întoarce în mașină chiar dacă plouă, ninge, bate vântul sau este foarte frig! Dacă lași nesupravegheat pistolul pompei este foarte posibil să se producă scurgeri de carburant, care, în cazul unei scântei cât de mici, pot provoca un incendiu.
Nu folosi telefonul mobil
Utilizarea telefonului mobil lângă pompa de benzină poate fi la fel de periculoasă ca atunci când îl folosești în timp ce conduci. Device-ul nu reprezintă neapărat o cauză a producerii unui incendiu, însă folosirea lui în timpul realimentării îți va distrage atenția cu siguranță și este posibil fie ca benzina/motorina să dea pe afară, fie chiar să uiți pistolul în conducta de alimentare. De altfel, cele mai recente studii în domeniu arată că principala cauză pentru care șoferii pleacă de la stație cu pistolul în rezervor o reprezintă telefonul mobil.
Evită umplerea excesivă a rezervorului
Nu umple niciodată rezervorul mașinii tale prea mult, deoarece asta ar putea cauza scurgeri de benzină/motorină. Dacă pui pistolul pe „automat”, acesta se va opri din alimentare atunci când rezervorul este plin. De asemenea, când scoți pistolul din conducta de alimentare, asigură-te că și ultima picătură de combustibil a căzut în rezervor și nu s-a prelins pe hainele tale, pe caroserie ori jos, lângă mașină.
Lasă copiii în mașină
În cazul în care circuli cu copii, trebuie să-i lași în mașină în timp ce alimentezi. Acest lucru nu numai că îi va ține departe de vaporii toxici, însă te va ajuta și pe tine să fii concentrat asupra operațiunii pe care o desfășori. Desigur, dacă nu mai este un alt adult cu tine, nu lăsa niciodată copiii singuri în mașină dacă trebuie să te îndepărtezi de pompă, fie pentru a plăti, fie pentru alte nevoi.
Fii atent la tipul de combustibil
În prezent, pompele de la toate benzinăriile din lume sunt dotate cu pistoale de alimentare care au mânerul de culoare verde sau roșu pentru benzină și de culoare neagră pentru motorină. În plus, pistoalele pentru diesel nu se potrivesc pe conduta de alimentare a mașinilor pe benzină, fiind mai groase. Cu toate acestea, oboseala, neatenția ori graba ar putea face să încurci pistoalele și să alimentezi cu carburant greșit. În această situație, sub nici o formă nu porni motorul, scoate mașina de la pompă, parcheaz-o într-un loc sigur și sună la un service deoarece rezervorul va trebui golit și reumplut cu carburantul corect.
Nu intra în contact cu combustibilul
Pe durata procesului de alimentare, evită pe cât posibil să inspiri vapori de benzină/motorină și încearcă să ții fața cât mai departe de gura conducteri de alimentare. Dacă inhalezi vaporii toxici, îți pot fi afectați plămânii și apar dificultăți de respirație, precum și dureri de cap severe. De asemenea, în cazul în care dorești să umpli o canistră, folosește doar pistolul de la pompă și ai grijă ca ochii și pielea să nu intre în contact cu carburantul. Dacă acest lucru se întâmplă, va trebui să te speli foarte bine cu apă și cu săpun.
Încuie ușile mașinii
Mulți șoferi au obiceiul de a încuia mașina de îndată ce coboară din aceasta, ceea ce este o practică foarte bună pentru a-ți proteja bunurile în fața hoților care profită și sparg mașinile aflate la pompă. De regulă, aceștia pătrund în interior prin partea opusă celei pe care se află capacul rezervorului, așa că închiderea vehiculului este cea mai bună soluție.
Ce faci în caz de incendiu?
În cazul în care, dintr-un motiv sau altul, izbucnește un nedorit incendiu în timpul realimentării, lasă pistolul de alimentare în conducta de umplere, îndepărtează-te rapid de mașină și anunță imediat un angajat al stației. Dacă în mașină mai sunt și alte persoane, evacuează-le degrabă din autovehicul.