Mulți dintre elevii școlilor de șoferi sunt nevoiți să susțină examenul auto de mai multe ori până să dobândească mult doritul permis.
Dacă vrei să ai șanse reale de a lua permisul de la prima încercare ar trebui să ții seamă de sfaturile pe care ți le vom da în acest articol.
Cuprins:
Alege un instructor bun!
Un rol foarte important în pregătirea ta pentru examenul auto este instructorul. De aceea, caută un instructor care are recenzii foarte bune și o rată de promovabilitate mare, cu care să rezonezi și care sa-ți explice clar, calm și cu răbdare tot ceea ce trebuie să știi. Nu ezita să-i pui întrebări ori de câte ori ai neclarități pentru a-ți putea corecta greșelile.
Condu în cât mai multe situații posibile
Vorbește cu instructorul și stabiliți de comun acord să conduci și pe timp de seară, pe ceață, ploaie sau ninsoare (după caz), precum și pe alte tipuri de drum decât cele asfaltate. Există șanse destul de mari ca la ora la cre vei susține examenul practic condițiile meteo să nu fie cele cu care ești obișnuit. De asemenea, nu este indicat să iei lecții de șofat doar în weekend, atunci când traficul este mai lejer. Și, obligatoriu, nu lua mai puțin de 30 de ore!
Citește și învață legislația!
Nu te baza doar pe noroc! Oamenii inteligenți aleg calea cea mai sigură pentru a obține succesul dorit. De aceea, citește măcar o dată, cu mare atenție, Codul Rutier, pentru că te va ajuta atât la examenul teoretic, cât și la cel practic. Astfel, vei afla toate modificările apărute în cod și vei putea răspunde cu ușurință la cele 26 de întrebări din chestionarele auto. Poți să descarci codul de pe website-ul DRPCIV.
Rezolvă chestionare auto!
În mediul online există numeroase website-uri și aplicații unde poți rezolva chestionare auto categoria B. Totuși, îți rcomandăm să le rezolvi pe cele de pe site-ul DRPCIV. Acest site este oficial și, foarte important, simulează întocmai examenul teoretic pe care îl vei da pentru obținerea permisului. Pentru chestionare, dar și alte informații utile, accesează și website-ul https://www.pdc.ro/.
Fii obiectiv în autoevaluare!
Atunci când completezi chestionare auto încearcă pe cât posibil să fii obiectiv atunci când răspunzi la întrebări. Eventual, notează întrebările la care ai răspuns greșit și roagă-l pe instructorul tău să-ți explice de ce ai greșit. Așadar, nu încerca să „furi” un punct la autoevaluare pentru că acel punct poate face diferența la priba teoretică între „admis” și „respins”.
Exersează în poligon!
Poți să conduci și fără instructor, însă îți recomandăm să o faci însoțit de un prieten care are permis. Atenție! Poți face asta doar într-un poligon, nicidecum pe drumurile publice. În principiu, specialiștii nu recomandă acest lucru deoarece caracteristicile mașinii cu care exersezi în poligon va diferi cu siguranță de cele ale vehiculului cu care faci școala de șoferi și pe care vei da proba practică. Dar, câteva ore petrecute într-un poligon auto îți va fi de ajutor.
Odihnește-te înainte de examen
Asemenea oricărui examen pe care l-ai susținut în școală sau facultate, odihna este foarte importantă și în cazul examenului auto. În ziua premergătoare probei teoretice sau a celei practice, nu mai învăța și încearcă să te odihnești și să te relaxezi pentru a avea mintea limpede. Oricum, în ultima zi nu vei putea să mai înveți ce nu ai învățat în atâtea săptămâni sau luni.
Nu te panica!
Dacă ai învățat cu simț de răspundere și ai înțeles ce ai studiat deoarece nu ai învățat mecanic, nu ai de ce să te panichezi. Dacă vei rămâne calm, concentrat și îți vei stăpâni emoțiile, vei putea să răspunzi corect la toate întrebările din chestionar, chiar și la întrebările-capcană. De asemenea, la proba de traseu vei fi capabil să conduci corect și să adopți viteza și ritmul care te avantajează, ceea ce te va ajuta să observi mai bine traficul. Și, încă ceva: NU TE GRĂBI!
Nu te lua după alții!
Nu pleca urechea la ce spun alți candidați care au picat o dată sau de mai multe ori examenul auto. Aceștia au tendința să dea vina fie pe sistem, pe dificultatea întrebărilor din chestionare ori pe polițistul sever cu care au dat proba practică când, de fapt, ei nu au învățat suficient și au mers pe mâna norocului.
Fii discret!
Nu le spune prietenilor sau colegilor că faci școala de șoferi sau că urmează să susții examenul auto. Fără să vrei, vei pune presiune inutil pe tine deoarece aceștia te vor bombarda cu tot felul de informații care nu îți vor fi de folos și te vor bulversa. Mai bine ține pentru tine și spune-le celor din jur doar că ai luat permisul de conducere.
Dacă vei ține cont de ceea ce ți-am spus va fi aproape imposibil să nu obții permisul de conducere din prima încercare. Succes!
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Petronela78 • 27.12.2022, 12:16
Un lucru foarte important este informatia pe care o acumulezi. Eu de exemplu ma informez de pe https://www.i-drpciv.ro pentru fiecare modificare a codului rutier.