„Plec la mama!” e o expresie greu de pus în practică în această perioadă. Și acțiunea în sine ar fi și foarte imprudentă. Internetul abundă în această perioadă de bancuri despre viața de cuplu în izolare, în vremea coronavirusului. Bancurile nu sunt departe de realitate. Devine dificil să stai între patru pereți în permanență cu cineva, chiar dacă acel cineva este persoana iubită.
Psihologul Cătălina David a dat la Interviurile Libertatea câteva sfaturi despre cum am putea să ne protejăm relația de certuri inutile. „E foarte important să ne reașezăm așteptările. Dacă ne așteptăm că vom fi ca într-o lună de miere pe care n-am mai avut ocazia să o mai trăim de zece-douăzeci de ani, nu este o așteptare credibilă. Cel mai probabil vor fi momente de încordare, cel mai probabil avem nevoie să fim mai asertivi, să transmitem mai clar partenerului ce nevoi avem acum de la el”, spune psihologul.
Asertivitate în cuplu înseamnă: îți spun ce am nevoie și te rog să mă ajuți și la fel, te ascult pe tine cu ce ai nevoie și încerc să te ajut. Dacă mergem în direcția „tu nu faci, tu nu mă ajuți, tu nu rezolvi”, conflictele vor escalada destul de repede și din păcate nici nu avem unde să ne ducem în această perioadă, să ne răcorim, să ieșim la o plimbare, să ne vedem cu un prieten. Și atunci negocierea ajută mult.
Cătălina David, psihoterapeut
În plus, e important ca partenerii să se ajute, să-și împartă sarcinile între ei. „Foarte mult ne-ar ajuta să ne sincronizăm agendele de făcut lucruri, pentru că nu este în regulă ca toate sarcinile legate de managementul casei să pice doar pe unul dintre parteneri, este un moment foarte bun pentru negocieri și asertivitate”, explică psihologul.