Psihologul american Lisa Damour a oferit sfaturi pentru a face față stresului și anxietății provocate de coronavirus, dar și pentru a discuta cu cei mici despre pandemie.

Trebuie, în primul rând, să acceptăm că anxietatea este o funcție normală și sănătoasă. Psihologii susțin de multă vreme că anxietatea ne avertizează în privința amenințărilor și ne motivează să avem grijă de noi.

Lisa Damour, psiholog:

Psihologul Lisa Damour

„Cel mai mult mă îngrijorează că situația va mai dura, așa că sfatul meu este ca oamenii să se asigure că iau o pauză din când în când. E perfect normal să încerci să te distragi, să te uiți la o comedie sau, pur și simplu, să suni un prieten și să aveți o conversație relaxată”, spune psihologul Lisa Damour într-un interviu acordat la CBS Evening News.

„Oamenii au nevoie unii de alții”

„Probabil că nu a existat niciodată în istorie un moment mai bun pentru a păstra legătura în timp ce suntem departe fizic unii de alții. Eu, de exemplu, îmi contactez toți prietenii, îi întreb ce fac, le trimit scurte mesaje în care le spun că mă gândesc la ei, îi sun pe cei cu care nu m-am mai auzit de ceva vreme. Avem aceste resurse și ar trebui să le folosim. Oamenii au nevoie unii de alții și ne putem ajuta vorbind în perioada asta”.

Cum vorbim cu cei mici

Probabil, pentru copii este cel mai greu să înțeleagă în aceste momente izolarea, faptul că nu-și pot vedea prietenii de joacă și că nu pot ieși din casă așa cum obișnuiau.

„Cel mai important, în acest moment, este să răspundem întrebărilor pe care copiii le pun. Și cred că cea mai bună abordare este să-i întrebăm: «Ce întrebări ai? Ce ai auzit și ce crezi despre tot ce se întâmplă?» În felul ăsta, afli ce e în mintea lor. Apoi, să nu uităm că cei mici au nevoie de o rutină, de un program clar stabilit, asta le recomand părinților, să-i implice și să stabilească un program în fiecare zi.

Am văzut că mulți profesori țin cursurile online. Asta îi ajută pe cei mici să rămână conectați unii cu alții și în același timp să păstreze distanța”.

Pentru adolescenți, interacțiunea e foarte importantă, iar acum, social media, despre care am avut toți îndoieli, vine în ajutorul nostru. Cred că vom simți cum ne schimbăm părerea despre rețelele de socializare, care le oferă adolescenților posibilitatea să țină legătura.

Lisa Damour, psiholog:

 
 

Urmărește-ne pe Google News