În fiecare an se pregătesc zece variante noi de subiecte
Pregătirea subiectelor începe din 1 noiembrie. În fiecare an sunt zece variANte noi de subiecte, dar pentru a veni în sprijinul candidaților pe site www.subiecte 2018.edu.ro, pot fi consultate toate variantele de subiecte din anii precedenți, modelele de subiecte de la simulare, dar și de la examen. Mai mult, candidații trebuie să știe că este important să scrie oricât știu dintr-un subiect, pentru că fiecare etapă din rezolvarea unui subiect poate ajuta la creșterea notei.
Citiți cu atenție subiectele chiar dacă par ușoare
Chiar dacă subiectele par foarte simple, este mai bine ca fiecare cerință să fie citită cu mare atenție, abia apoi să se treacă la rezolvare.
”Chiar dacă la prima vedere pare că știți foarte bine subiectele, nu vă grăbiți să treceți la rezolvare. Citiți cu mare atenție enunțurile”, spune Șeful Serviciului Examene, din CNEE.
Problemele apar de la verbele de comanadă
Simulările au rolul de a-i obișnui pe elevi cu subiectele. Dar, profesorii pregătesc elevii cu mult înainte cu aceste modele de subiecte.
”Noi încecăm de foarte mult timp și însăși prin simulările naționale care se desfășoară în luna din martie, prin modelele de subiecte, să obișnuim candidatul cu formularea verbului de comandă. De exemplu, menționați, precizați, numiți, enumerați sunt verbe care presupun cuvinte puține de scris de către candidat. Prezentați, detaliați, descieți, argumentați sunt verbe care induc un răspuns mai amplu”, explică Spineanu Dobrotă
Potrivit șefului de serviciu, CNEE încearcă să dea în subiect absolut toate datele de care candidatul are nevoie.
”Noi încercăm să dăm până și număr de cuvinte la limba română, număr de rânduri poate la alte discipline. Cerem să fie specificate modalitățile de raționament, de argumentare de algoritmul de calcul, inclusiv încercăm să precizăm numărul de zecimale cu care este cerută rezolvarea acelui subiect, explică specialistul CNEE.
Elevii se pot pregăti rezolvând subiectele de pe site-ul www.subiecte 2018.edu.ro
Un elev care vrea să se pregătească așa cum trebuie intră pe site-ul dedicat subiectelor, www.subiecte2018.edu.ro unde găsește pe lângă modele de subiecte, subiectele date în cele două sesiuni, din anii precedenți, rezervele solicitate comisiei naționale și aprobate.
”Deci, avem și modele de subiecte, dar și subiecte inclusiv cele date la simulările naționale. Mai mult, acolo sunt publicate și baremele și pot să vadă ce s-a urmărit din tratarea acelui subiect. Foarte mulți profesori își construiesc tezele extemporalele pe acest model de subiect”, mai spune Sorin Spineanu Dobrotă.
Gradul de dificultate este mediu
Nivelul de dificultate vizat este unul mediul examenul de bacalaureat este unul de certificare.
”Într-un examen trebuie să existe un anumit grad de previzibilitate. Formulările sunt cam aceleași. De exmplu, aspectele urmărite într-un item de tip eseu structurat, în cadrul celebrului subiect al 3 lea de la Limba și literatura română, cel care vizează partea de literatură sunt previzibile. La viziunea despre lume a unui anumit autor, la tema unui anumit gen literar, la caracterizarea unui personaj, cerințele au un grad de standardizare. Noi nu le putem modifica, tocmai pentru că acelea sunt cerințe care vizează demonstrarea competențelor specifice, formate, dezvoltate de-a lungul învățământului liceal, sunt competențe prevăzute clar în programa de examen. Dacă suntem atenți la programă, atunci putem să știm dinainte cam cum vor fi formulate subiectele. Ele par similare, dar sunt similare formulările, dar conținuturile sunt în mod evident diferite sigur”, precizează Șef Serviciu Examene.
Evaluarea se face în favoarea candidatului. Încerci să punctezi nu să depunctezi
”Dar este acea problemă legată de formulări, să nu uităm însă că așa cum scrie la teorie, evaluarea se face în favoarea candidatului. Încerci să punctez nu să depunctezi. Evident pe baremul de evaluare și de notare care are o serie de punctaje intermediare, aici fac o paranteză. Să încerce să trateze chiar părți din subiect dacă nu cunoaște toate elementele cerute. Să noteze ceea ce el cunoaște legat de acel subiect. Pentru că există posibilitatea să primească punctaje intermediare, care îl ajută. La matematică o rezolvare completă,acele subiecte care solicită rezolvare completă, este în mod evident clar că fiecare pas pe care l-ai făcut poate fi puctat”, mai spune Sorin Spineanu Dobrotă.
Pe site www.subiecte 2018.edu.ro
Elevii să urmărească acest site www.subiecte 2018.edu.ro. Pe partea stânga există arhiva cu subiecte din 2016 și 2017 la toate disiclinele acolo sunt și subiecte de la simulare și modele. Să fie atenți și la subiectele din 2018 pentru că, acolo este cheia, acolo vor vedea cum trebuie să rezolve subiectele, mai spune șef serviciu Examene și Concursuri din cadrul CNEE.
Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) organizează, în perioada 19 – 22 martie, la nivel național, simularea probelor scrise din cadrul examenului național de Bacalaureat 2018.