5 reguli de urmat
1. TUNS: LA DOUA LUNI
Necesitatea scurtarii parului o data la o luna si jumatate sau la doua luni nu e un “basm” menit sa ne atraga in saloanele de coafura. Parul se degradeaza in timp, chiar daca-l ingrijim foarte bine, fie si prin frecarea de perna in timpul somnului sau prin utilizarea in exces a spumei si fixativului. Tunsul vine sa inlature portiunile afectate ale firelor de par, dandu-le “liber” la o crestere sanatoasa.
2. FOLOSIREA
BALSAMULUI
Numai un par foarte scurt nu necesita utilizarea balsamului dupa spalatul pe cap, insa chiar si in acest caz este indicat un balsam-tratament, care sa ne hraneasca scalpul si podoaba capilara. Pentru parul lung, balsamul trebuie folosit neaparat, pentru ca altfel parul ramane incurcat, se poate rupe la pieptanat si se toceste mult mai repede.
3. TRATAMENTUL
Parul natural poate fi ajutat si de tratamentele din batrani, cum ar fi mastile cu galbenus de ou, petrol si ulei de ricin, dar parul tratat chimic (vopsit, decolorat, permanent) trebuie ingrijit cu ajutorul produselor profesionale: masti pentru hranire & regenerare, balsamuri-tratament si sampoane speciale pentru par degradat.
Majoritatea produselor de tratament au in componenta keratina, care ajuta firul de par sa se regenereze. In plus, keratina protejeaza parul de produsele de dezinfectat (cum ar fi clorul) prezente in apa de la robinet. Gina recomanda ca pe timpul verii tratamentele sa fie efectuate o data la doua saptamani, insa femeile care merg la piscina sau la mare, au parul decolorat sau facut suvite ar trebui sa treaca pragul saloanelor chiar o data pe saptamana. Iarna, tratamentul efectuat o data pe luna este suficient.
4. PROTECTIA LA SOARE
Soarele usuca si decoloreaza, asa ca in sezonul cald e indicat sa folosim produse cu protectie UV inainte sa iesim din casa. Exista masti, balsamuri, seruri si geluri de par care au aceasta proprietate.
5. PRODUSE DE STYLING PUTINE
& BUNE
Spuma de par, fixativul, ceara sau gelul, toate ne ajuta sa ne aranjam parul. Ne sunt indispensabile, insa trebuie sa le folosim cu grija, caci excesul poate duce la degradarea parului. In plus, mare grija ce cumparati! Calitatea produsului conteaza, asa ca daca aveti dubii treceti pragul unui salon de coafura in loc de cel al unui supermarket.
![Saga gunoaielor din Valea Călugărească, Prahova: marele depozit din satul Pantazi n-are autorizație integrată de mediu, dar primește deja deșeuri](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/190x190/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_bab93e546e2550f6ee75edae468f4a51.jpg)
Spalatul pe cap: la cate zile?
Daca e s-o facem ca la carte, ne spalam pe cap o data la 5 zile. Insa praful si mizeria din jur ne fac sa ignoram aceasta regula. In plus, exista diferite tipuri de par – gras, normal, uscat – si fiecare necesita o altfel de ingrijire. Prin urmare “regula de cinci zile” se poate aplica parului normal, insa in cazul parului gras trebuie sa indesim spalarile: o data la 2-3 zile.
Uscatorul ne strica parul?
Contrar “zvonurilor”, uscatorul nu strica parul, nu-l usuca si nu-l degradeaza. Ba din contra, unele foehn-uri ionizeaza parul in timpul uscarii, protejandu-l de valul de caldura degajat. Daca, totusi, va este teama ca foehnul va va degrada parul, mai exista o solutie: inaintea uscarii se poate pulveriza pe par un produs de protectie, sub forma de lichid sau crema, care se gaseste in saloanele de coafura.
Atentie la
cozile prea
stranse!
In timp, femeile care-si poarta parul mai mult strans in coada decat desfacut, pot constata ca radacina firului s-a slabit, parul cade, iar pe mici portiuni se formeaza chiar… chelia. Ce sfat are Gina pentru ele: sa-si stranga parul in cozi lejere, fara a forta radacinile.
5 lucruri
de evitat
1. STRESUL
Pe langa tratarea chimica, acesta este unul din factorii principali ai degradarii parului. La femeile stresate si obosite, parul incepe prin a-si pierde vigoarea si luciul, se subtiaza si cade.
2. PERMANENTUL
E o metoda sigura de a-ti distruge parul. Daca totusi nu poti renunta la ea, pentru ca nu-ti suporti parul drept, sfatuieste-te cu stilistul pentru a vedea la cat timp este indicat sa apelezi la acest procedeu. In nici un caz sa nu-ti refaci permanentul la fiecare trei luni, e prea des!
3. TAPATUL
Prin tapare, parul se incalceste si se rupe. Femeile care folosesc aceasta metoda o viata intreaga, combinata cu fixativul in exces, pot constata la 60 de ani ca au ramas cu jumatate din parul pe care-l aveau in tinerete.
4. ONDULATORUL & PLACA DE INTINS PARUL
Nu sunt indicate si ar trebui folosite doar ocazional, la evenimente deosebite, si dupa aplicarea unor produse de protectie. In cazul in care treceti peste aceste indicatii si achizitionati astfel de instrumente pentru a le folosi acasa, tineti cont macar de urmatoarele sfaturi inainte de a le cumpara: sa fie ionice si fabricate din portelan sau ceramica, nu din metal.
5. FOARFECA
DE FILAT
Acest instrument ar trebui folosit foarte rar, la anumite tunsori scurte (ca sa dea volum sau sa ia din volum) si numai la varfuri. Utilizata cum nu trebuie, foarfeca de filat duce la o tocire rapida a parului, iar pe un par lung sau pe unul foarte subtire este total contraindicata.
![Fiica transgender a lui Elon Musk a povestit ce obișnuia să îi facă tatăl ei în copilărie. Miliardarul are 12 copii](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/300x200/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_bb0625af6b5e6fe0ca58ca33e8637af1.jpg)
![Nicoleta Luciu nu și- a expus copiii, dar acum au apărut imagini rare cu fiul cel mare al vedetei. A postat chiar el, dar un detaliul a atras atenția tuturor. Ce au observat oamenii când au văzut pozele](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/300x200/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_5793037e7fda528bf0f01e0060184cfd.jpg)
![Semnul prevestitor de moarte pe care l-a văzut Dumitru Dragomir la Dinu Gheorghe: ”Când vezi asta, ştii sigur...”](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/300x200/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_398f2319755701ed02ce675bca16f786.jpg)
![Ce s-a descoperit în timpul unor lucrări la o autostradă. Este un adevărat tezaur, cuprinde aceste obiecte fascinante](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/300x200/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_cd0c135d9283a0b773cba6d1a0ceb7e7.jpg)
![Cel mai BINE îmbrăcate vedete la Premiile GRAMMY 2025. Vezi cine mai face parte din topul ELLE](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/300x200/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_b9dc8cfe81d4dd31753d991cc6cd080e.jpg)
![Imaginea s-a viralizat rapid în mediul online! Cum au fost surprinși tatăl și fiica, ieri, la Biserica Cașin din București / FOTO](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/300x200/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_9d302b7ec83ec223ee3e4634046708e9.jpg)
![Singurul oraș din România, printre primele 10 destinații de vacanţă recomandate britanicilor în 2025](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/300x200/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_ca5e643f18b04ccd8422b53cb2bad5d8.jpg)
![Horoscop 4 februarie 2025. Balanțele urmează o perioadă deosebit de dinamică în relația cu partenerii de orice fel](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/300x200/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_ed24ae85a7b6ad8b2608b9bd6f04a2f7.jpg)