Pentru a ajunge la Filiasi, cel mai apropiat oras in care cei mai multi invata sau muncesc, satenii din Balta, judetul Dolj, trec pe langa moarte de cateva ori pe zi. Ei se plang ca nu au alta solutie decat sa traverseze raul Jiu pe o punte putreda, ridicata in 1968, acesta fiind cel mai scurt drum.
Ca un avertisment sinistru, ce pare sa spuna ‘ocoliti daca vreti sa scapati cu viata’, de o parte si de alta a raului, pe trunchiurile unor copaci batrani, stau batute zeci de cruci cu numele celor care si-au gasit sfarsitul in apele involburate ale Jiului. ‘Trec peste Jiu, pe aici, de cand ma stiu. Uneori, cand se umfla raul, apa ajunge sus, de aproape ca mergem prin ea’, spune Constantin Dragomir, un satean de 27 de ani, care-si poarta bicicleta intr-un exercitiu riscant de echilibristica pe batranul pod suspendat peste apa.
„Mi-e frica, mor multi oameni”
‘Fata mea a cazut odata in apa, chiar in fata mea. A intrat printre scandurile astea pana la brau, de-am zis ca mor cand am vazut-o. Mi-e tare frica, pentru ca mor multi oameni’, povesteste Elena Dan, de 58 de ani. ‘Cred ca in fiecare an cade cineva si se ineaca. Pentru noi, cei batrani, e foarte greu pe pod, dar si sa ocolim 13 kilometri nu putem, iar cu masina e scump’, se vaita Nicolae Peia, un satean de 73 de ani.
Podul va fi gata pana la anul
‘Sper ca noul pod va fi gata la anul. In 2004 s-a inceput constructia, dar s-a amanat finalizarea pentru ca au fost trei viituri si au spart digul ce proteja santierul’, a declarat Nicolae Stancioi, primarul Filiasiului, localitatea de care apartine Balta.
Si in acest judet, 3.000 de persoane fac echilibristica
Cel putin 3.000 de suflete din cartierul Pacuri al orasului Targu Ocna, judetul Bacau, sunt izolate de trei ani, dupa ce in timpul inundatiilor din 2005 podul de peste raul Trotus a fost luat de ape. De atunci, localnicii trec apa cu ajutorul unei cutii metalice trase de un cablu. Autoritatile nu au banii necesari pentru construirea unui nou pod.