Considerat un monument al naturii, Sfinxul de la Buștea se află la 1239 de metri altitudine, în Masivul Breazău, o zonă pitorească a județului Buzău. Pentru a vedea colosul care ar avea chip uman trebuie să ajungeți în Mânzălești, o comună situată la 50 de kilometri de orașul Buzău. Odată ajunși pe Valea Slănicului, ar fi bine să apelați la un ghid din sat care să vă arate drumul, notează stiridebuzau.ro.
După ce șoseaua asfaltată se termină, trebuie să urmați un drum de căruțe care se pierde prin pădure. De la distanță se zărește printre copaci un cap de om, pe un versant aflat la peste un kilometru distanță.
După 30 de minute de mers pe jos, printre copaci și arbuști de cătină, ajungeți la Sfinxul de la Buștea. Stânca de aproape șase metri înălțime a fost modelată de vânt și ploi, sub forma unui chip uman. Mulți spun că această creație a naturii se aseamănă cu renumitul Sfinx din Munții Bucegi.
Zona este un punct important de atracție pentru turiștii care vor să exploreze peștera de sare și lacul Meledic, aflat în împrejurimi. Localnicii cred că Sfinxul de la Buștea ar putea deveni mult mai cunoscut, însă infrastrucura precară îl alungă pe turiști.
Monumentul se află pe raza comunei Mânzăleşti, considerată de istorici ca fiind una dintre cele mai vechi aşezări umane din ţara noastră.
Recent descoperit, Sfinxul de la Herculane este considerat o minune mai puțin cunoscută a județului Caraș-Severin. Formațiunea pietroasă, „sculptată” de natură, se află la doar cinci kilometri de Băile Herculane, pe drumul care leagă stațiunea de Baia de Aramă.
sursă foto: stiridebuzau.ro
Citește și FOTO EXCLUSIV/ Ion Dichiseanu are tablou cu Olga Tudorache, de la primul rol: ”Eu mă uitam la ea ca la un soare”