Puțini sunt cei care știu despre existența Sfinxului, situat în apropiere de Băile Herculane, celebra stațiune balneară din județul Caraș-Severin. Dacă ajungeți în zonă, nu trebuie să ratați „Sfinxul” de la Herculane. Trebuie să mergeți pe drumul 67D, care leagă stațiunea Băile Herculane de Baia de Aramă, notează infocs.ro.
Printre copaci, pe marginea drumului, puteți vedea formațiunea impunătoare, situată la aproape 1.000 de metri altitudine, pe creasta unui munte. Se află la aproape 500 de metri de podul peste râul Cerna.
„Este foarte reușit făcut de natură, bătut de vânturi în stânga și în dreapta de ploi. Are, culmea, figura lui Mihai Eminescu, poetul nostru național. Prezența lui a fost oarecum ascunsă de localnici, fiindcă cineva a vrut să dinamiteze, am auzit eu, stânca”, a precizat, pentru sursa citată, scriitorul Ioan Nelu Vișan, care știe povestea Sfinxului.
Fiindcă a fost recent descoperit, specialiștii nu au încă detalii despre dimensiunile Sfinxului de la Herculane. Cei care au ajuns să-l admire susțin că formațiunea își modifică forma și trăsăturile, în funcție de poziția soarelui și intensitatea luminii.
Unii localnici se amuză, spunând că, din profil, Sfinxul ar semăna cu profilul scriitorului Mihail Sadoveanu.???
Sfinxul de la Herculane, rival pentru „Sfinxul Bănățean”
Din păcate, în zonă nu există indicatoare sau panouri turistice de informare ori trasee amenajate. Turiştii care doresc să viziteze mai de aproape acest obiectiv trebuie să ştie că în zonă sunt vipere cu corn, a căror muşcătură este mortală.
Cei mai mulți dintre români știu însă despre „Sfinxul Bănățean”, un obiectiv mult mai cunoscut în județul Caraș-Severin. Puteți descoperi megalitul de pe Valea Cernei în rezervația naturală de tip geomorfologic, situată în comuna Topleț, mai exact în nordul satului Bârza. Stânca are 16 metri înălțime și 8 lățime.
Specialiștii spun că Sfinxul din Topleț s-a format după ce roca a fost „sculptată” de vânt și ploi. „Sfinxul”, așa cum a fost botezat de localnici, se aseamănă cu un cap uman impunător, misterios, care impune autoritate.
Potrivit geologilor, în România există șapte formațiuni pietroase care se aseamănă cu profile de chipuri umane. Cea mai cunoscută dintre ele este Sfinxul din Munții Bucegi.
sursă foto: infocs.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro