Sforaitul unuia din parteneri este motiv de cearta in majoritatea cuplurilor. Cercetatorii spun insa ca este vorba de ceva innascut, iar metodele de a reduce zgomotele sunt foarte putine si nu foarte eficiente. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Frankfurt au oferit raspunsuri la cateva din cele mai des intalnite intrebari legate de sforait, precum si consecintele pe care acest lucru le are asupra oamenilor. (Calin Stroila)
1. Ce este sforaitul?
O persoana care doarme sforaie atunci cand incepe sa respire pe gura si nu pe nas. Curentii de aer provoaca turbulente in gura si in faringe, adica limba, omusorul si alte parti ale laringelui incep sa vibreze. Taria sunetului produs difera foarte mult de la un om la altul. Sforaitul „normal” are cam 17-26 de decibeli, echivalentul zgomotului produs de motorul unui frigider. Cel mai zgomotos sforait ii apartine suedezului Kare Walkert si care masoara 93 de decibeli, mai puternic decat sunetul produs de o sirena de politie.
2. Cand sforaim?
De multe ori este suficienta o banala alergie sau o nara infundata. Dar cele mai puternice zgomote sunt scoase dupa consumul exagerat de alcool, somnifere sau calmante. Acestea provoaca slabirea musculaturii faringelui si aparitia vibratiilor care provoaca zgomotul insuportabil.
3. Exista remedii?
Desi nu elimina complet sforaitul, medicii recomanda ca cei care au aceasta „boala” sa doarma cu partea superioara a corpului mai ridicata si sa evite statul pe spate. In cazurile „disperate”, se recomanda coaserea unei mingi de tenis pe spatele bluzei de pijama, pentru ca respectivul sa doarma in alte pozitii. Reducerea numarului de cafele si tigari consumate da rezultate satisfacatoare.
4. Doar barbatii sforaie?
Aproape 90% din „galagiosii” nocturni sunt barbati. Femeile incep sa sforaie mai ales dupa varsta de 50 de ani. Dupa 65 de ani, femeile care sforaie sunt aproape la fel de numeroase ca si barbatii.
5. Poate fi periculos?
Daca sforaitul este insotit de tensiune ridicata, pot interveni opriri de respiratie care dureaza intre zece secunde si doua minute. In general, persoanele care sforaie fac circa 600 de pauze scurte de respiratie pe noapte. Semnale de alarma pentru partener: cand cel care sforaie sare speriat din somn, incearca disperat sa traga aer in piept, dupa care adoarme din nou imediat.
6. Poate dauna carierei?
Da, desi nu in mod direct. Cine sforaie, este de foarte multe ori obosit in timpul zilei. Din aceasta cauza, persoana respectiva nu se poate concentra si da un randament scazut. In ochii colegilor, acesta apare ca o persoana lenesa, care „trage chiulul” si nu vor accepta niciodata sa o sustina atunci cand vine vorba de o avansare.
7. Cei care sforaie sunt mai prosti?
Un studiu american arata ca cei care fac galagie in timpul noptii au avut rezultate mai slabe decat persoanele care au un somn linistit la toate testele legate de inteligenta, viteza de reactie si acuitate vizuala. Motivul: creierul lor primeste mai putin oxigen in timpul noptii. Cu cat lipsa de oxigen e mai acuta, cu atat scade coeficientul de inteligenta si capacitatea de concentrare.