„Shane (…) a plecat dintre noi pentru a fi alături de Isus şi de Fecioara Maria”, a scris soţia lui, Victoria Mary Clarke, într-un mesaj distribuit pe Instagram.
„Shane va fi întotdeauna lumina pe care o ţin în faţa mea şi măsura viselor mele şi dragostea vieţii mele… Sunt binecuvântată dincolo de cuvinte că l-am întâlnit şi că l-am iubit şi că am fost atât de nesfârşit şi necondiţionat iubită de el”, a precizat soția artistului, în mesaj, citată de The Guardian.
Cariera muzicianului irlandez, marcată de problemele cu alcoolul
Shane MacGowan, care fusese spitalizat de mai multe ori începând din luna iulie, s-a născut în Anglia în 1957 din părinţi irlandezi.
El fusese diagnosticat anul trecut cu encefalită şi a fost tratat la Spitalul Spitalul St. Vincent din Dublin, de unde a fost externat săptămâna trecută.
Artistul a fost spitalizat şi în 2016 după o fractură de bazin, care l-a imobilizat într-un scaun cu rotile. Soţia lui a dezvăluit atunci că emblematicul rocker, rămas fără dinţi, învinsese în sfârşit dependenţa, după o carieră întreagă marcată de alcoolism.
„Fairytale of New York”, cel mai mare succes al trupei celtice
Shane MacGowan a înfiinţat în 1982 grupul celtic de punk rock The Pogues. A cântat în baruri o serie de balade irlandeze, acompaniat de muzicieni care combinau ritmurile irlandeze cu energia muzicii punk.
Îmbinând cu succes legendele celtice şi starea de ebrietate, trupa The Pogue a devenit în anii 1980 vocea politică a tinerilor imigranţi irlandezi stabiliţi la Londra, care aveau opinii anti-Thatcher şi anticenzură.
De-a lungul anilor 80 şi la începutul anilor 90, trupa a mai avut hituri precum „Dirty Old Town”, „The Irish Rover”,”„A Pair Of Brown Eyes” şi „A Rainy Night In Soho”.
Cel mai mare succes comercial al trupei The Pogues este „Fairytale of New York”, un duet din 1987 între Shane MacGowan şi Kirsty MacColl, devenit un clasic de Crăciun, care generează vânzări importante de Crăciun atât în Irlanda, cât şi în Regatul Unit.
Postul BBC a încercat la un moment dat să elimine versurile conţinând insulte schimbate de doi foşti iubiţi în acest cântec („You scumbag, you maggot, you cheap lousy faggot” / „Youre an old slut on junk”), însă a fost nevoit să renunţe la acea iniţiativă în urma protestelor generale ale societăţii britanice.
Shane MacGowan era renumit pentru cântecele sale care relatau viaţa irlandezilor şi a diasporei irlandeze.
Artistul a fost recompensat cu premiul Ivor Novello pentru inspiraţie în compoziţie în 2018, după cinci albume cu The Pogues şi diverse lansări solo.
„Shane va rămâne în amintirile noastre ca unul dintre cei mai mari textieri ai muzicii”, i-a adus un omagiu preşedintele irlandez, Michael D. Higgins, într-un comunicat. „Cântecele sale erau poeme scrise perfect”, a adăugat el.
Trupa The Pogues a lansat şapte albume de studio şi s-a destrămat în 2014.
Foto: Profimedia Images