Ținta va impune oficialilor să accelereze testarea la COVID și transferul cazurilor pozitive către centrele de carantină, potrivit unui discurs de sâmbătă al unui oficial local al Partidului Comunist, consultat de Reuters.
Sfârșitul transmiterii comunitare a fost un punct de cotitură pentru alte localități chineze. Spre exemplu, luna trecută, orașul Shenzhen a redeschis transportul public și a permis companiilor să se întoarcă la lucru la scurt timp după ce a atins acest obiectiv.
Shanghaiul, cu o populație de circa 25 de milioane de locuitori, a devenit epicentrul celei mai mari epidemii din China, de când virusul a fost identificat pentru prima dată la Wuhan, la sfârșitul anului 2019. De la începutul lunii martie însă, megaorașul se confruntă cu cel mai mare focar de COVID din țară.
Zilnic, în oraș sunt raportate peste 20.000 de cazuri, iar autoritățile au impus un lockdown strict, unde cei care sunt testați pozitiv sunt luați cu forța de autorități și plasați în carantină instituționalizată.
Pentru că nu au avut voie să iasă din case, mulți oameni s-au plâns pe rețelele sociale de lipsa alimentelor, a veniturilor pierdute și a condițiilor proaste din centrele centrale de carantină.
Zilele trecute, o filmare postată pe rețelele de socializare arăta ciocniri violente între civili și polițiști îmbrăcați în combinezoane. Incidentul a fost filmat într-un complex rezidențial din care oamenii au fost scoși din case cu forța, pentru ca locuințele lor să fie folosite ca spații de carantinare.
Shanghaiul a anunțat deja câteva măsuri treptate pentru a relaxa restricţiile. Televiziunea de stat a raportat duminică că oficialii din Shanghai au redeschis unele supermarketuri, deşi mulţi locuitori s-au arătat sceptici față de aceste informații în postările de pe rețelele sociale.
China are o politică strictă „zero-COVID”, care impune lockdown-uri dure chiar și atunci când sunt doar câteva infectări. De la începutul pandemiei, China, cu peste 1,4 miliarde de locuitori, a înregistrat peste 563.000 de cazuri.