O poți comanda de la aproape orice local fast food, deși este un pic scumpă față de prețurile cu care ești obișnuiți în România. Trecând peste cei 30 sau 32 de shekeli pe care trebuie să-i cheltuiești cu această delicatesă, shaorma israeliană are un mod special de preparare.
În primul rând, față de shaorma cea din România, în Orientul Mijlociu se folosește pita, nu lipia. Dacă ești un gurmand, sigur nu vei aprecia că este mult mai mică decât lipia XXL pe care o folosim noi. La ei, nu este mai mare decât o scovergă, dar este mult mai bună și mai consistentă.
Pita se taie pe grosime în două, sub forma unui buzunar care se unge pe interior cu humus și tahini (pastă de susan). La noi, shaorma este cu lipie unsă cu ketchup și maioneză.
Shaorma cu de toate
Ca și la noi, și în Israel există shaorma cu de toate. Și deși te-ai aștepta să fie cu miel, aici se face doar din pui sau curcan, pentru că mielul sau oaia sunt cărnuri foarte scumpe. În pita unsă cu humus se adaugă carnea de pui. Pentru cei care vor să simtă gustul de miel, comercianții de fast food pun peste pui, când acesta se rumenește, grăsime de miel, iar gustul se simte destul de intens și îi dă o aromă deosebită.
Legumele pe care cei care prepară shaorma le bagă în pita sunt tăiate cubulețe foarte mici, spre deosebire de români, care le feliază. Cam atât se lasă în pită, pentru a nu deveni prea grea sau pentru a nu se sparge atunci când muști din ea.
Restul ingredientelor, pe care noi le băgăm în lipie, orientalii le pun în castronele, pe post de garnitură. Așa că vei ajunge să ai, pe lângă pita plină de carne de pui, și castronele cu cartofi prajiți și murături. Murăturile includ ardei iute, castraveți și măsline cu diferite condimente, care completează și complimentează carnea de pui unsă cu grăsime de oaie.
Toate aceste gusturi se combină perfect într-o mâncare tradițională cu care israelienii chiar se mândresc, mai ales că, după părerea lor, au reușit să ia ce-i mai bun din bucutăria internațională și să îmbunătățească, adăugând gustul Orientului Mijlociu.
Unde găsiți shaorma israeliană
În orașul Eilat, chiar în centru, este un aeroport vechi care este deschis până la orele 23.00, în fiecare zi. Mai bine zis, este aeroportul care taie orașul în două. În jurul acestuia veți descoperi mai multe restaurante de tip fast food, unde shaorma și falafelul sunt mâncarea de bază pentru turiști și pentr cei cărora le place viața de noapte. Oriunde la aceste restaurante veți descoperi acest fel de mâncare extrem de bine făcut, cu adevăratele gusturi orientale. O shaorma costă între 25 și 35 de shekeli (25-35 de lei). Trebuie să încercați măcar o dată shaorma israeliană, mai ales că mâncarea israeliană este una bazată mai mult pe legume.
Citește și: