Sharp a suferit mari pierderi în ultimii ani, iar în anul 2016 gigantul taiwanez Foxconn a cumpărat două treimi din acțiunile companiei pentru 3,8 miliarde de dolari.

Sharp este recunoscut drept unul dintre numele de referință în domeniul televizoarelor, iar ecranele produse în fabricile sale se regăsesc și în produsele Apple. Totuși, grupul nu a putut face față competitorilor săi coreeni, respectiv Samsung și LG.

Foxconn la butoane

Grupul japonez și-a revenit din punct de vedere financiar sub conducerea Foxconn și a raportat primul său profit din ultimii patru ani. Acum, pe lângă achiziția diviziei de PC-uri a Toshiba, a anunțat și emiterea unor noi acțiuni în valoare de 1,8 miliarde de dolari.

În privința tranzacției cu Toshiba, Sharp va prelua 80,1% din aceasta, iar Toshiba va menține restul. De asemenea, Sharp va cumpăra și brandul Dynabook.

Toshiba, cufundată în propriile probleme

De partea cealaltă, și Toshiba a consemnat mari pierderi în ultimii ani, mai întâi din cauza unui scandal de contabilitate și apoi din cauza găurii de 9 miliarde de dolari cauzate de divizia de energie nucleare Westinghouse.

Toshiba, care a produs primul laptop din lume în 1985, producea 17,7 milioane de PC-uri în urmă cu 7 ani, când se afla în topul producătorilor. Cota sa a scăzut masiv însă, până la doar 1,4 milioane de PC-uri în 2017.

Gaura de la Westinghouse, acoperită de divizia de memorii

Toshiba a vândut Westinghouse, companie aflată în insolvență, și a vândut recent și divizia sa de memorii. Numită Toshiba Memory, aceasta este al doilea producător mondial de memorii, după Samsung, și a fost vândută unui consorțiu cu 18 miliarde de dolari. Ulterior, Toshiba a reinvestit în companie și acum mai deține 40% din acțiuni.

Divizia de televizoare, vândută către HiSense

Recent, Toshiba a vândut și divizia de televizoare către grupul chinez HiSense. Sharp a cedat, la rândul său, licența pentru televizoare Sharp comercializate în SUA tot către HiSense și acum luptă să o recapete.

În fine, Toshiba și-a vândut și divizia de electrocasnice către grupul chinez Midea în 2016 și divizia medicală către Canon în același an.

În acest moment, Toshiba mai produce sisteme industriale și energetice, POS-uri, hard disk-uri, imprimante, semiconductori și furnizează și servicii de suport.

 
 

Urmărește-ne pe Google News