Japonia este unul dintre cele mai sigure locuri de pe Pământ. Mai exact, într-un top al criminalității, condus de țări precum Venezuela sau Afganistan, Japonia se află pe locul 134 din 142 de țări (România se află pe locul 108).
Acest lucru face ca asasinarea fostului prim-ministru japonez Shinzo Abe, petrecută vineri, să fie și mai șocantă pentru oamenii din această țară.
„Cum s-a putut întâmpla așa ceva în Japonia?” a fost o întrebare generală, în presă sau în conversațiile oamenilor, rămasă deocamdată fără răspuns, scrie jurnalistul William Sposato, corespondent la Tokyo și contributor al Foreign Policy.
Premierul în exercițiu Fumio Kishida și alți lideri politici au descris împușcăturile drept un atac asupra sistemului democratic. „Sunt fără cuvinte”, a declarat premierul, vizibil supărat.
„Alegerile sunt coloana vertebrală a democrației. Viața lui a fost luată în plină campanie electorală. Acesta este un act atroce și nu este în niciun caz scuzabil”, a spus Kishida, asigurând că guvernul nu se poate lăsa intimidat de „violență și acte de teroare”.
„Mitul siguranței Japoniei este distrus”
Abe a fost împușcat de două ori de la mică distanță, din spate, cu un pistol artizanal, confecționat în mod rudimentar.
Atacatorul, un bărbat în vârstă de 41 de ani, un localnic mai exact, a fost reținut imediat și a opus puțină rezistență. Acesta a declarat poliției că a vrut să-l ucidă pe Abe deoarece fostul premier ar fi avut legături cu un grup religios neidentificat.
În ciuda declarațiilor lui Kishida cu privire la o posibilă cauză politică a crimei, agresorul a declarat că nu opiniile politice ale lui Abe au fost cauzele atacului.
Orice comentariu al agresorului trebuie luat, desigur, cu mult scepticism, iar relatările din presă au citat procurorii, care au spus că unele comentarii ale acestuia au fost incoerente. Dar multă lume se întreabă pe bună dreptate cum a putut acest om să se apropie suficient de mult de Abe în timpul discursului acestuia pentru a trage cu o asemenea precizie.
Unii au considerat că momentul este unul dramatic, care anunță o schimbare în rău.
„Mitul siguranței Japoniei este distrus. Acesta este un eveniment simbolic de schimbare unilaterală prin forță a status quo-ului, iar libertatea, drepturile omului și democrația lumii se prăbușesc cu zgomot”, a scris pe Twitter jurnalistul japonez Ryusho Kadota.
O țară pașnică
Imaginea Japoniei de țară sigură, cu puține arme de foc, este o sursă de mândrie pentru cetățeni. În clasamentele internaționale, Japonia se află de obicei printre ultimele zece țări în ceea ce privește rata generală a criminalității.
În ceea ce privește armele de foc, cifrele sunt și mai mici. Agenția Națională de Poliție din Japonia a raportat anul trecut 10 incidente cu arme de foc, soldate cu patru răniți și un deces. Prin comparație, în Statele Unite, în 2020, au avut loc 19.384 de omucideri cu arme de foc.
Obținerea unei arme de foc este aproape imposibilă în Japonia. Este motivul pentru care, probabil, agresorul lui Abe a trebuit să își confecționeze una proprie.
Majoritatea tipurilor de arme sunt complet interzise. Iar legile se aplică atât de strict încât chiar și membrii grupărilor de crimă organizată evită să aibă așa ceva.
Posesia unei arme de foc poate atrage o pedeapsă cu închisoarea de până la 10 ani, iar pedepsele sunt mai mari dacă se găsește și muniție. Cine trage cu o armă deținută ilegal riscă o pedeapsă cu închisoarea de la trei ani până la închisoare pe viață.
Există posibilitatea obținerii unui permis pentru o armă de vânătoare, dar asta presupune parcurgerea unui proces complicat. Procesul include un program de pregătire inițială, examinări medicale și de sănătate mintală, verificări ale poliției și întrebări adresate vecinilor.
Având în vedere birocrația, nu este surprinzător că numărul de arme înregistrate a scăzut constant și acum se ridică la mai puțin de 200.000 la nivel național. (Se estimează că alte aproximativ 150.000 sunt neînregistrate). Prin comparație, în SUA există un număr estimat de 393 de milioane de arme de foc.
Securitate relaxată pentru politicieni
Dar toate aceste condiții au făcut ca securitatea în jurul politicienilor să fie relativ relaxată. Discursurile în aer liber, cum ar fi cel al lui Abe, sunt adesea ținute în zone publice pentru a atrage trecătorii. Nu există niciun control de securitate pentru cei care participă la astfel de evenimente.
Politicienii care candidează pentru o funcție publică și care vorbesc în fața unor mulțimi spontane, prin intermediul unor sisteme de sunet portabile, la un colț de stradă, cu doar câțiva voluntari care să îi susțină, sunt o imagine obișnuită în întreaga țară.
Într-un astfel de cadru, nu există o modalitate simplă de a depista potențialii atacatori. Acest lucru se va schimba, fără îndoială, iar premierul Kishida a ordonat deja o securitate mai strictă pentru oficialii cabinetului, deși nu în mod explicit și pentru alți politicieni.
Cu toate acestea, în calitate de fost lider, Abe se bucura de un nivel de protecție mult mai ridicat decât al altor politicieni sau membri ai cabinetului. Imagini de la locul faptei din Nara, fosta capitală, au arătat polițiști în uniformă și personal de securitate în civil în jurul fostului premier.
Însă Koichi Ito, un fost membru al departamentului Forțelor Speciale din Poliția Metropolitană, a declarat, în cadrul unui interviu acordat postului TV NHK, că a observat lacune evidente.
El a susținut că atacatorului, care purta în mod evident o geantă mare pe umăr, nu ar fi trebuit să i se permită accesul în spatele lui Abe. „Membrii echipei de securitate ar trebui să îl înconjoare întotdeauna pe prim-ministru din toate unghiurile”, a declarat el pentru NHK. „Aceasta a fost o greșeală uriașă”, a adăugat expertul în securitate.
Un exemplu rar de violență aleatorie?
Profilul atacatorului este încă neclar, dar, deși aceste crime sunt rare în Japonia, ele nu sunt complet necunoscute și sunt adesea comise de cei care sunt proscriși, într-o societate în care conformismul este norma.
Au mai existat exemple. În 2001, un bărbat cu probleme de sănătate mintală și cu o serie de condamnări penale a intrat într-o școală primară din orașul Osaka și a început să înjunghie copiii aflați acolo, omorând opt dintre ei și rănind alți 13, plus doi profesori. A fost condamnat la moarte și executat în 2004.
Violențele motivate politic au fost rare, cel puțin în perioada postbelică. Acest lucru a fost în contrast puternic cu uciderea prim-ministrului Tsuyoshi Inukai într-o lovitură de stat militară eșuată în 1932, care a deschis totuși calea unui guvern militarist ce avea să ducă țara în cel de-Al Doilea Război Mondial.
Dar au existat și o serie de atacuri politice notabile în ultimele decenii, adesea comise de membri ai extremei drepte japoneze.
Șeful Partidului Socialist Japonez a fost ucis în 1960 de un naționalist de dreapta, cu o sabie de samurai, într-un moment în care politicianul ținea un discurs.
Fostul prim-ministru Morihiro Hosokawa a fost împușcat în 1994 (însă atacatorul a ratat ținta), în timp ce un membru al parlamentului a fost ucis în fața reședinței sale din Tokyo în 2002.
Popularul primar din Nagasaki a fost ucis în 2007 de un gangster care s-a declarat nemulțumit de modul în care era condus orașul.
Și, deși este puțin probabil ca agresorul lui Abe să ofere vreodată un motiv convingător pentru crima sa, este posibil ca imaginea fostului lider să fi jucat un rol.
Dincolo de cei opt ani de mandat, o perioadă record pentru Japonia, Abe a fost foarte deschis în privința convingerilor sale politice, în special în ceea ce privește opiniile sale în materie de politică externă și visul său de a revizui constituția pacifistă postbelică a Japoniei, care blochează crearea unei armate sau a unei marine oficiale.
Cert este că în prezent, Japonia se află într-o stare de șoc. Este foarte posibil ca din această crimă să rezulte o oarecare înăsprire a securității publice.
Nu este însă clar dacă publicul japonez va vedea în acest lucru un imbold pentru a face schimbări fundamentale sau dacă episodul este unul dintre rarele acte de violență aleatorie care reprezintă prețul unei societăți deschise, dar aproape uniform pașnice.