Daca pentru majoritatea dintre noi, Amsterdam, capitala Olandei, inseamna marijuana fumata legal sau cartierul felinarelor rosii, un roman a gasit o nisa de piata si a dezvoltat o afacere culturala prin care promoveaza arta romaneasca. Lucian Matei, de 38 de ani, a deschis un magazin de artizanat, unde gasesti portelanuri lucrate chiar de roman, ornate cu modele traditionale din tara sa de origine.
A dansat intr-un ansamblu folcloric
In Romania a facut parte dintr-un ansamblu folcloric pana la varsta de 35 de ani. ‘Am fost dansator profesionist intr-un ansamblu folcloric de foarte mult timp. Acum 3 ani varsta si-a spus cuvantul si am abandonat dansurile pentru ca nu mai faceam fata efortului fizic, ne-a marturisit Lucian Matei din Bucuresti.
Cum a terminat cu dansul, Lucian s-a hotarat sa paraseasca Capitala si sa-si incerce norocul in Amsterdam. A lucrat o perioada ca spalator de vase si chelner. In paralel, la sfatul unui amic olandez, a inceput cursurile de artizanat. Tot respectivul prieten i-a recomandat modelul unei galerii situate, culmea, chiar in Bucuresti.
‘Mi s-a vorbit admirativ despre o galerie situata pe Calea Victoriei. Acolo expunea chiar Ioan Nemtoi. Am luat legatura cu acesta pentru ca am vrut sa fac o replica a galeriei chiar in Olanda. Stransesem ceva bani si eram dispus sa investesc in arta, ne-a spus Lucian.
Nu a durat mult si ideea romanului s-a materializat. Si-a deschis propria galerie de artizanat in Amsterdam, cu exponate lucrate chiar de el, dar si de colaboratori.
‘Amsterdam e un oras libertin. Se poate vedea si pe strada, insa capitala Olandei inca ramane un oras pretentios, in ciuda imaginii gresite pe care si-o fac unii oameni. Am considerat ca inca mai este loc pentru arta, tocmai de aceea am venit aici. Puteam sa merg in orice alta capitala europeana, unde acest tip de magazin ar fi avut succes, insa exact extremele acestui oras m-au atras, si uite ca nu m-am inselat, ne-a spus Lucian.
Unul din obiceiurile sale preferate il reprezinta plimbarile lungi pe strazile capitalei Olandei. Il ajuta sa observe si sa inteleaga mai bine spiritul acestui oras.
Exponatele sunt lucrate de Lucian si de colaboratorii sai
Arta romaneasca reprezinta o prezenta exotica pe piata de profil din Olanda. Tocmai de aceea se bucura de un adevarat succes. Majoritatea clientilor Romart sunt olandezi.
Lucian Matei
Varsta: 38 de ani
Locul nasterii: Bucuresti
Data cand a parasit Romania: 2005
Domiciliul actual: Amsterdam
Tara de adoptie: Olanda
O. Vorniceasa