Constantin Manoli (70 de ani) e unul dintre putinii mesteri populari sculptori in lemn din judetul Valcea. De mai bine de 40 de ani, acesta sculpteaza lemnul, insa exista un lucru care il deosebeste de restul mesterilor: de cativa ani, casa in care locuieste a devenit muzeu al artei populare.

Mesterul Manoli si-a asezat atent pe rafturi, in vitrine si pe peretii casei sale din Ramnicu Valcea sute de lucrari: furci de tors, blidare, linguri, cruci, crucifixuri si troite in miniatura, rame de icoane, casete si chiar cateva masti, toate din lemn. Obiectele sunt acum expuse in sufrageria sa, care de trei ani a devenit singurul muzeu privat din Valcea.

E vizitat de prieteni si de turisti straini

Desi este deschis de dimineata pana seara, iar intrarea este libera, muzeul e vizitat mai mult de prieteni si cunostinte ale mesterului, sositi in Ramnicu Valcea din alte judete sau chiar din alte tari. ‘Restul vizitatorilor sunt straini, ceea ce ma bucura. In acelasi timp, ma intristeaza sa vad ca romanilor nu le mai pasa de traditie, de valorile noastre populare, spune mesterul Manoli.

 

Urmărește-ne pe Google News