Grecoaica Anastassia Ontou a reuşit să ducă sarcina până la 7 luni jumătate, când a dat naștere, printr-o operație de cezariană, unei fetiţe perfect sănătoasă. “Mă simt mai mult bunică, nu mamă”, a declarat Anastassia imediat după nașterea nepoatei sale. Femeia spune că decizia pe care a luat a fost una extrem de ușoară, iar acum este fericită pentru că a putut să-i ofere fiicei sale copilul pe care și l-a dorit enorm. ”Fiica mea a avut inima frântă atunci când a constatat că nu poate purta o sarcină”, a adăugat aceasta.
Constantina, fiica ei de 43 de ani, a povestit că mama sa este nebună atunci când i-a propus să fie mamă surogat. “Nu am mai plâns aşa de ani de zile. Când am aflat ce vrea să facă mamă am fost pur și simplu copleșită!”, a spus Constantina, fericită că îşi poate ține în braţe copilul pe care și l-a dorit mai mult ca orice pe lume. Mai mult decât atât, aceasta spune că a încercat timp de 7 ani să facă un copil, însă din pricina unei condiţii medicale grave, uterul ei a fost îndepărtat nemaiputând purta o sarcina.
Cel care s-a ocupat atât de procedura de reproducere asistată cât şi de supravegherea sarcinii este nimeni altul decât doctorul Konstantinos Pantos, unul dintre cei mai renumiţi specialişti în infertilitate, care conduce cea mai cunoscută clinică de specialitate din Grecia şi care, în octombrie, a deschis o clinică de fertilizare în vitro şi în România, împreună cu dr. Andreas Vythoulkas.
Dr. Pantos a declarat că a avut reţineri atunci când a decis să le ajute pe cele două femei, dar că, totodată, a fost și o adevărată provocare medicală pentru el. Având în vedere vârstă mamei purtătoare a fost pentru prima oară când a fost necesar un acord al judecătorilor. “Este pentru prima oară când este nevoie de un astfel de acord, iar acest lucru s-a întâmplat din pricina vârstei pe care o are mama purtătoare, care, conform recordurilor mondiale, este cea mai în vârstă mamă surogat care a dus la final o sarcină”, a precizat dr. Konstantinos Pantos.
Nu este prima premieră pentru dr. Pantos şi clinică pe care o conduce
În 2004 clinica din Grecia condusă de dr. Pantos a contribuit la naşterea primului copil fără talasemie majoră în urma biopsiei de blastocyst. Talasemia majoră este o formă severă de anemie cauzată de o anomalie a uneia sau mai multor gene. Boala este moștenită de copil de la unul sau ambii părinți. Iar dacă este moștenită de la ambii părinți, persoana în cauză va avea nevoie de transfuzii sanguine pe tot parcursul vieții .
În 2007, la clinica condusă de dr. Pantos a venit pe lume un copil perfect sănătos într-o familie purtătoare a sindromului Leber (este o boală genetică ce duce la orbire și este cea mai frecventă boală ereditară mitocondrială) care mai avea doi copii orbi.
Pe 13 octombrie, dr. Konstantinos Pantos şi dr. Andreas Vythoulkas au lansat în România primul centru de excelenţă în fertilizarea în vitro, care îşi propune să ajute cât mai multe cupluri din România să aibă copii cu ajutorul procedurilor de reproducere umană asistată.