„Părintele meu a devenit victimă sigură când a intrat pe poarta spitalului!”, spune ardeleanca Doina Borțoș. N-a fost mereu așa pentru pacienți.
La începutul pandemiei, cele mai mari focare de COVID din România au fost spitalele. Am devenit țara cu cele mai multe cadre medicale infectate din Europa. Victime au căzut și pacienții internați cu alte probleme de sănătate și care nu au mai apucat să iasă din spitale, devenind numere în statistica deceselor de COVID.
Situația nu s-a schimbat nici în valul 2 al pandemiei și nici în valul 3. Deși cadrele medicale au avut prima șansă la vaccinare, începând cu ianuarie 2021, doar 58% dintre ele s-au imunizat până în prezent. Iar România e foarte aproape acum de valul 4.
Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia a fost unul din marile focare de COVID, zeci de medici și asistente medicale fiind depistate pozitiv în octombrie-noiembrie 2020.
Aici a fost internată Florica Petrașcu, în vârstă de 85 de ani. „Mama mea a făcut un atac cerebral în a doua zi a lui 2021. A fost internată imediat, nu a fost un AVC sever, a fost conștientă tot timpul, comunica cu noi, dar nu putea vorbi”, povestește Doina Borțoș, fiica pacientei.
Petrașcu, spune fiica, a stat în izolatorul spitalului până la sosirea rezultatului testului PCR, care a fost negativ, după care a fost internată pe secția de neurologie.
„I-am trimis zilnic pachete, dar nu am putut intra să o văd pe mama. Am înțeles că așa putem să-i protejăm pe cei din spital, pacienții fiind cei mai vulnerabili în fața coronavirusului”.
Borțoș își amintește cum mama sa a așteptat cu nerăbdare apariția vaccinurilor anti-COVID. Își dorea foarte mult să se vaccineze și vorbiseră împreună în preajma Anului Nou, când s-a dat drumul la imunizarea cadrelor medicale, să ia legătura cu medicul de familie pentru a o programa cât mai repede.
Florica Petrașcu a început să se recupereze bine în spital, după cum i-au transmis medicii fiicei pacientei. Veștile însă s-au schimbat cu 180 de grade după 16 ianuarie, când i s-a spus că e infectată cu COVID.
Cum poți să te infectezi în spital, la 15 zile de la internare, timp în care ești testat de trei ori și de fiecare dată rezultatul a fost negativ? Evident că numai de la cadrele medicale, singurele persoane cu care mama mea a avut contact!
Doina Borțoș:
Florica Petrașcu a fost transferată la secția de infecțioase, după care starea de sănătate s-a înrăutățit brusc. Pe 19 ianuarie, conform epicrizei din biletul de externare, document pus la dispoziția Libertatea de fiica pacientei, a fost găsită în salon în stop cardio-respirator, fără șanse de resuscitare.
O supără reținerea personalului medical de a se vaccina
Discuțiile apărute în spațiul public cu privire la posibilitatea introducerii obligativității vaccinării cadrelor medicale au determinat-o pe Doina Borțoș să facă publică povestea morții mamei sale la 7 luni de la deces.
„Eu m-am vaccinat imediat cum am reușit. Mama mea, care își dorea nespus să se vaccineze, pentru a reduce cât mai mult riscul de a ajunge la spital, nu a mai apucat. În schimb, observ cum medicii și asistentele se revoltă că trebuie să-și plătească din buzunarul lor, buzunar în care ajung mulți bani, testele PCR, dacă nu vor să se vaccineze. Ei trebuie să-i protejeze pe pacienți, nu să-i omoare!”, a declarat revoltată femeia din Alba Iulia. „Mama mea s-a protejat până în momentul în care a intrat în spital. Acolo a devenit victimă”.
Au trecut 7 luni de la decesul Floricăi Petrașcu, iar fiica acesteia nu s-a putut împăca și cu ceea ce s-a întâmplat cu mama sa în spital.
„Am lăsat timpul să treacă, poate, poate îmi găsesc liniștea. Dar când aud și văd oameni ce au în responsabilitate sănătatea noastră că refuză să se vaccineze, m-am hotărât să contactez un avocat pentru a da în judecată spitalul în care mama mea a murit, în loc să fie tratată. Cred că numai așa putem forța sistemul medical să se schimbe”, a încheiat Doina Borțoș.
Directorul medical: „Este puțin probabil ca pacienta care a ieșit pozitiv în a 16-a zi de internare să fi venit infectată de acasă”
Libertatea a contactat conducerea Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia pentru a obține o reacție în cazul pacientei Florica Petrașcu.
„Spitalul nostru este una din puținele unități medicale care au introdus repede protocolul de testare a pacienților internați. Chiar și așa am avut cazuri care au avut test PCR negativ la izolator și s-au pozitivat după câteva zile”, a afirmat doctorul Silviu Crainic, directorul medical.
Pe baza acestei experiențe, Crainic precizează că este puțin probabil ca pacienta Florica Petrașcu să fi venit de acasă infectată.
„După 16 zile de internare pare să fie unul din puținele cazuri de infectare cu COVID în spital”, a spus doctorul Crainic.
Ratele exacte de la Alba de vaccinare a personalului medical
Directorul medical a explicat că a fost o perioadă în care au avut mici focare de COVID în rândul cadrelor medicale.
„Personalul medical din zonele de risc și cei de la Izolator, Primiri Urgențe și Secția Interne sunt testați periodic. La fel, cei care se întorc din concedii sau după ce au lipsit mai mult de cinci zile”.
În legătură cu vaccinarea personalului, directorul medical crede că Spitalul Județean Alba Iulia se află peste media națională.
„S-au imunizat 78,24% medici, 55,20% asistenți medicali, 55,67% îngrijitori medicali, 36% brancardieri și 48,7% dintre îngrijitorii de serviciu”, a arătat doctorul Silviu Crainic.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro