„Pacientul numărul 9 a fost soția mea. Vă mulțumesc pentru aflarea adevărului despre decesul ei, care este strâns legat de infecțiile nosocomiale”, spune C.C., soțul unei femei de 74 de ani, care a murit pe 23 decembrie la Spitalul Militar Central din București, unde lucrase trei decenii ca asistentă la Secția Dermatologie.
Libertatea a publicat pe 2 ianuarie 2020 informații dintr-un număr de 14 dosare medicale ale unor pacienți infectați cu germeni multirezistenți, care au decedat în noiembrie-decembrie 2020 sau sunt în stare foarte gravă, intubați, în principalul spital unde sunt tratați militarii activi, pensionarii militari, demnitari ai statului român și civili.
„Fac plângere penală împotriva spitalului, pentru ca minciunile să se oprească”
Pacientul 9 a fost înregistrat pe 18 decembrie în Registrul de evidență a infecțiilor nosocomiale al Spitalului Militar, document pe care Libertatea l-a publicat.
Conform Registrului, pacientul C.N. a fost diagnosticat cu „suprainfecție cu Klebsiella Pneumoniae și Stenotrophomonas Maltophilia și i s-a administrat antibioticul Colistin”.
Soțul ei, C.C., a acceptat să vorbească despre perioada în care soția sa a fost internată la „Militar” cu condiția nedivulgării în continuare a identității lor. Și explică de ce solicită confidențialitatea numelui.
Am decis să fac plângere penală împotriva spitalului, pentru ca minciunile să se oprească. Este o responsabilitate civică, pentru că oricare dintre noi putem să ajungem în această situație. Pentru asta nu doresc să se exercite presiuni asupra mea. Sunt ofițer în rezervă, am fost profesor la Academia Militară, dar continui să predau la alte facultăți.
Soțul pacientei decedate:
Bărbatul crede că în confruntarea cu spitalul nu va fi singur. „Pe 24 decembrie, când am fost să ridic de la «Militar» certificatul de deces al soției, se afla acolo și familia bărbatului de 49 de ani infectat cu 4 germeni nosocomiali al cărui caz a fost prezentat de Libertatea, și am înțeles că s-a constituit parte într-un proces împotriva spitalului”, a povestit C.C.
Povestea bărbatului de 49 de ani infectat cu 4 germeni nosocomiali la „Militar” și care a decedat în Germania, la trei zile de la transfer, a fost relatată la finalul anului trecut.
În cazul pacientei C.N., femeia a ajuns la Spitalul Militar pe 24 noiembrie, fiind pozitivă la COVID. A fost internată în Secția de Boli Infecțioase timp de o săptămână. „Era cunoscută de personalul medical, deoarece a lucrat aici peste 30 de ani ca asistentă medicală la Secția Dermatologie”, spune soțul ei.
„Pe 30 noiembrie a fost mutată la Terapie-Intensivă, iar pe 3 decembrie am fost anunțat de medici că au intubat-o”, a spus soțul pacientei în vârstă de 74 de ani.
„A câștigat de două ori Trofeul Asistenta Medicală a anului”
Timp de două săptămâni, C.N. a avut o evoluție staționară. „Pe 18 decembrie am fost anunțat că apar semnele unei ameliorări, motiv pentru care au început să-i reducă din sedare și din fluxul de oxigen. Dar peste două zile situația se agravează brusc, iar pe 23 decembrie am fost anunțat că a murit”, a continuat profesorul militar.
După ce a citit informațiile din Libertatea, crede că a înțeles mai multe. „Acum înțeleg ce s-a întâmplat după 18 decembrie, de ce evoluția favorabilă s-a transformat într-una gravă. Pe 18 decembrie i-au fost identificați doi germeni nosocomiali în plămâni, care i-au fost fatali. Mie mi-au spus doar că a suferit o suprainfecție, că a fost trecută pe tratament profilactic cu antibiotice și antifungice”, a adăugat soțul pacientei.
A fost printre cele mai bune asistente din țară, a câștigat de două ori Trofeul Asistenta Medicală a anului. Și a ajuns să fie omorâtă de spitalul pe care l-a iubit!
Soțul pacientei decedate: