În fiecare zi, la ora 11:30, un raport al Ministerului spaniol al Sănătății, cu datele din noaptea precedentă, servește ca o fotografie pentru a ști cum avansează epidemia COVID-19 în țara cu 46 de milioane de locuitori. Dar aceste date sunt doar o referință, fiind departe de a arăta numărul celor infectați, scrie El País.

Fernando Rodríguez Artalejo, profesor de Medicină Preventivă și Sănătate Publică la Universitatea Autonomă din Madrid, explică pentru El Pais faptul că numărul spitalizărilor este cel mai de încredere indicativ și că număr lor îi ghidează cel mai bine pe specialiști atunci când iau decizii.

Dar este posibil să oprim o epidemie fără a ști sigur cât de multe persoane afectează aceasta sau cum?

„Există măsuri care știm că funcționează dincolo de aceste limitări, cum ar fi distanțarea socială, folosirea măștilor respiratorii și igiena. Dar va fi important să avem cifre mai precise pentru a ști cum să modificăm măsurile luate”, răspunde Fernando Rodríguez Artalejo pentru El País.

“Fiecare cifră dintre cele publicate zilnic ne oferă o fotografie parțială. Dacă ar exista o contradicție, ar trebui să ne întrebăm dacă aceasta este corectă, dar întrucât toate cifrele merg în aceeași direcție, împreună ne oferă o imagine mai mult sau mai puțin adecvată a tendinței”, explică pentru El País, Pedro Gullón, de la Societatea Epidemiologilor din Spania. 

Să luăm cifrele pe rând.

Numărul cazurilor de COVID-19

Aceasta este probabil cea mai nerealistă cifră dintre cele publicate. Chiar dacă s-ar efectua testele necesare, între momentul în care o persoană care se infectează, începe să dezvolte simptome, să ceară un test, acesta să i se facă și să aibă rezultate, de obicei durează mai mult de o săptămână.

Însă, de când transmisia la nivel comunitar a început să crească, capacitatea de a testa toți suspecții a fost redusă, astfel încât doar în cazurile cele mai grave sunt efectuate teste.

Astfel, experții subliniază că numărul de pozitivi, de 117.710 vineri, poate fi de 10 ori mai mic decât cel al celor infectați, notează El País.

Modul de raportare din unitățile de terapie intensivă

Pe de o parte, saturația unităților de terapie intensivă le-a determinat să devină tot mai restrictive cu persoanele pe care le admit. 

Recomandările medicale stabilesc că ar trebui să se acorde prioritate celor cu cea mai mare speranță de viață. Așa au funcționat mereu lucrurile. 

Pacienții cu COVID-19 care ajung la ATI necesită respirație artificială, o metodă foarte invazivă și agresivă, care nu este recomandată persoanelor aflate într-o stare fragilă. Pe de altă parte, modul de raportare al fiecărei comunități autonome de ATI este diferit. 

În timp ce unii trimit numărul de pacienți care au trecut pe la ei de la debutul crizei, alții raportează o fotografie zilnică cu câți pacienți există la acea vreme, adică externările și decese sunt scăzute. Astfel, numărul pe care Ministerul Sănătății îl dă în fiecare zi este un amestec, explică El País.

Numărul deceselor

Faptul că mulți oameni nu sunt diagnosticați face ca aceștia să moară acasă la ei sau în casele de bătrâni în care se află, fără a fi considerați oficial victime ale coronavirusului. 

În plus, directorul Institutul de Sănătate Carlos III, Raquel Yotti, a explicat pentru El País de ce în ultimele lor raportări decesele au crescut semnificativ, indiferent de natura lor.

Sistemele medicale sunt atât de prăbușite încât pacienții nu pot fi tratați sau aceștia nici măcar nu merg la secția de urgență și mor acasă, așadar nu toți intră în statistică.

Numărul testelor efectuate

Guvernul insistă că între 15.000 și 20.000 de teste sunt efectuate zilnic. Dar nu este foarte clar de când, sau câte s-au făcut în total. De asemenea, nu există informații pe care alte țări le-au publicat: câte teste au fost pozitive și câte negative. 

Pe 22 martie, Ministerul Sănătății a anunțat că până atunci au fost efectuate 355.000 de teste. 

Declarațiile contribuie la confuzia generată de numărul testelor rapide. Acestea au fost anunțate de două săptămâni, dar nu există nicio înregistrare vizavi de modul de utilizare. În concluzie: opinia publică nu are idee câte teste au fost făcute în Spania. Și, prin declarațiile sale, nu este clar dacă ministrul însuși știe, notează El País.

Numărul medicilor infectați

Numărul medicilor care nu mai merg la locul de muncă din cauza infectării sau a cazurilor suspectate este o altă întrebare. Ocazional, Ministerul Sănătății raportează numărul lucrătorilor din domeniul sănătății care au fost testați pozitiv de la începutul crizei. 

Ultima cifră a personalului medical afectat a fost vehiculată marțea trecută: aproape 12.300. Numerele celor care așteaptă testele sau rezultatele lor nu au fost făcute publice niciodată. 

Nici numărul celor care s-au întors la serviciu, după vindecare, explică El País.

 
 

Urmărește-ne pe Google News