Spune-mi ce salariu ai ca să îţi spun ce credit poţi lua! După câţiva ani de creştere explozivă a restanţelor – în perioada de glorie a creditelor, românii s-au împrumutat până la limita maximă a suportabilului şi a veniturilor -, bancherii au grijă acum să le dea credite noi doar celor care câştigă bine.
De altfel, statistica privind valoarea totală a creditelor date în fiecare judeţ al României, publicată lunar de BNR, arată diferenţe enorme între regiuni care nu ţin atât de populaţie, cât de situaţia economică.
Astfel, Capitala, deşi adăposteşte mai puţin de o zecime din populaţia ţării, se poate lăuda cu cele mai mari solduri ale împrumuturilor.
Concret, bucureştenii (inclusiv Ilfov) aveau la finele lunii august credite contractate în lei şi în valută de la bănci în valoare de peste 36 de miliarde de lei, în urcare cu un miliard de lei faţă de nivelul atins în august 2014.
Explicaţia este simplă: şi-au permis săşi ipotecheze vieţile mai mult decât alţi români şi pentru că au cele mai mari lefuri din ţară.
Cluj şi Timiş, pe următoarele locuri
Un bucureştean câştigă, în medie, 2.300 de lei, potrivit statisticilor oficiale. S-au împrumutat de sume mari de bani şi cei care locuiesc în judeţele Cluj şi Timiş, însă rămân la mare distanţă de Capitală.
Clujenii au luat 5,4 miliarde de la bănci, iar timişenii, 4,9, faţă de cele peste 36 de miliarde ale bucureştenilor, care totuşi nu sunt decât de trei ori mai numeroşi decât locuitorii fiecăruia dintre cele două judeţe.
La coada clasamentului se află judeţele Covasna, Giurgiu şi Harghita, fiecare dintre ele cu credite în lei ce totalizează mai puţin de 600 de milioane de lei.