În fapt, contractul dintre Primăria sectorului 4 si REBU expiră pe 10 aprilie, iar ADP va prelua acest serviciu până se face licitaţia care va desemna noul operator.  Până atunci, REBU are trebui să îşi facă treaba conform contractului.

Dar, pentru a avea acces la serviciul de salubritate, proprietarul fiecărui imobil trebuie să depună un document în care declară numărul de persoane din clădire la Direcţia de Taxe şi Impozite. Dacă nu depuneţi aceste declaraţii, rămâneţi cu gunoiul la poartă.

Pe site-ul Direcţia de Taxe şi Impozite Sector 4, chiar pe prima pagină, aveţi toate datele necesare pentru paşii pe care urmează să îi faceţi, inclusiv trimiterea datelor în format electronic – adică să nu mai mergeţi până la sediul din Cuţitul de Argint.

Pentru serviciul de salubrizare în sectorul 4 se va plăti 5 lei/lună/persoană, la Primărie. Ei nu ştiu însă că taxa de gunoi urmează să crească anul viitor, de la 80 de lei/ tonă, cât a devenit de la 1 ianuarie 2017, la 120 de lei/tonă, în prima parte a anului 2018, apoi la 180 de lei/tonă, către finalul anului. Este vorba, practic, despre o suprataxă care vrea să descurajeze depozitarea deşeurilor la groapa de gunoi.

Se lucrează la o nouă lege a gunoiului

Asta pentru că, de anul viitor, România ar putea fi sancţionată cu 200.000 de euro pe zi pentru că nu a închis gropile de gunoi neconforme.

În acest moment se lucrează la un proiect de lege care prevede instalarea a 300 de staţii pentru prelucrarea deşeurilor menajere biodegradabile – care nu trebuie să mai ajungă la groapa de gunoi – şi transformarea acestora în energie electrică.

O variantă a legii prevede ca fiecare MWh produs din deşeuri menajere prin instalaţii de biogaz să îi coste pe cetăţeni 164 de euro, pe o perioadă de 15 ani – până îşi recuperează ”investitorul” banii.

Oricum, dacă instalaţiile nu vor fi gata cel târziu la finalul anului viitor, România va plăti 200.000 de euro pe zi amenda de gunoi, ceea ce ar însemna 2,4 miliarde de euro pe an – tot din buzunarele cetăţenilor până la urmă.

Există şi o altă variantă propusă legislativului, care presupune tot 300 de instalaţii de tratare a deşeurilor termochimic, prin piro-gazarea deşeurilor biodegradabile din agricultură, zootehnie, silvicultură, menajere şi industriale. Prin această metodă, producerea unui Megawatoră costă 24,6 euro.

Stare de alertă din cauza gunoiului

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a convocat ieri seară Comitetul Local pentru Situații de Urgență. În cadrul ședinței s-a discutat despre situația creată de operatorul de salubritate din sector, care a lăsat fără serviciu de salubritate o parte a cetățenilor. S-a convenit să se solicite Instituției Prefectului acceptul pentru instaurarea stării de alertă în toată unitatea administrativă.

Ca urmare a întrunirii Comitetului Local pentru Situații de Urgență la care au participat reprezentanți ai Primăriei Municipiului București, ai Consiliului General al Municipiului București, ai Prefecturii București, ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, împreună cu reprezentanți ai operatorului economic, S.C. REBU S.A., au fost stabilite o serie de măsuri imediate, în scopul remedierii deficiențelor, astfel încât până la data de 06 aprilie, orele 22.00, toate gospodăriile cărora li s-au ridicat pubelele, să primească recipienți de depozitare a gunoiului. Ridicarea celorlalte pubele asupra cărora S.C. REBU S.A. își arogă dreptul de proprietate urmează să se desfășoare după un program bine stabilit, astfel încât fiecare recipient să fie înlocuit imediat cu altul.

Citește și: Aţi parcat ilegal şi nu aveţi număr de telefon în parbriz, în sectorul 4? Vi se ridică maşina!

 
 

Urmărește-ne pe Google News